Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Kam zmizela ministerská lahev whisky za 125 tisíc korun?

Kam zmizela ministerská lahev whisky za 125 tisíc korun?
Zmizela drahá japonská whisky. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Každý dar, který ve své funkci američtí činitelé obdrží, musí být řádně zaevidován a sleduje se každý jeho pohyb. Dárek pro někdejšího šéfa americké diplomacie Mikea Pompeoa od japonské vlády však záhadně zmizel. Vzhledem k tomu, že šlo o lahev whisky v hodnotě asi 5800 dolarů (125 tisíc dolarů), řeší americké ministerstvo zahraničí ožehavou otázku: Kdo si na drahém alkoholu pochutnal bez dovolení?

Příjemci darů mohou buď předat dárky národnímu archivu či jiné vládní agentuře, nebo mohou zaplatit ministerstvu jejich odhadovanou cenu a nechat si je.

Pohřešovanou lahev whisky dostal Pompeo v červnu roku 2019, zřejmě když navštívil Japonsko kvůli summitu lídrů zemí sdružených ve skupině G20, jehož se zúčastnil i tehdejší prezident Donald Trump. Americká delegace při cestě obdržela řadu darů, pouze u pohřešované lahve však nemá žádný záznam ohledně toho, co se s ní stalo a kde se nyní nachází.

„Ministerstvo se věcí zabývá a spustilo vyšetřování,“ uvedl úřad bez dalších detailů. Pompeova kancelář věc nekomentovala.

Koberce a obrazy končí v archivech

Pompeo podle záznamů ministerstva obdržel mimo jiné jako dar také dva koberce od prezidenta Kazachstánu a ministra zahraničí Spojených arabských emirátů v celkové hodnotě 19 400 dolarů (417 tisíc korun). Ty předal Správě obecných služeb (GSA).

Trump se svou manželkou Melanií dostali za rok 2019 dary v celkové hodnotě kolem 120 tisíc dolarů (2,58 milionu korun), zatímco o rok dříve to bylo 88 tisíc dolarů (1,9 milionu korun). V roce 2017, kdy republikán do funkce nastoupil, dostal dary za 140 tisíc dolarů (tři miliony korun).

Nejméně tři zahraniční lídři - z Austrálie, Egypta a Filipín - Trumpovi darovali fotografie či obrazy jeho samého. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí dal například Trumpovi rám vytesaný z černého kamene, v němž byl zasazen Trumpův portrét vyvedený cenným kovem na jedné straně a erb egyptské armády na straně druhé, uvádí databáze ministerstva, podle níž je kus oceněn na 4450 dolarů (96 tisíc korun).

Mezi další relativně drahé dary pro Trumpa patří například puška z dob Osmanské říše v hodnotě 8500 dolarů (183 tisíc korun) od bulharského premiéra, bronzová socha koně od korunního prince Bahrajnu odhadovaná na 7200 dolarů (155 tisíc korun), a socha ze zlata a drahého kamení zobrazující vyhynulou gazelu arabskou v ceně 6300 dolarů (135 tisíc korun), kterou exprezident dostal od katarského emíra.

Všechny tyto dary předala Trumpova administrativa národnímu archivu.

Zdroje: