Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Komentář: Babiš, Beneš a ČEZ. O co šlo v kouřové cloně z hořících Zemanových trenek

Komentář: Babiš, Beneš a ČEZ. O co šlo v kouřové cloně z hořících Zemanových trenek
Andrej Babiš s šéfem ČEZ Danielem Benešem (vlevo) při návštěvě Dukovan | zdroj: Profimedia

Povedlo se. Na zpravodajských serverech byla taškařice se zapáleným nadrozměrným spodním prádlem z majetku pana prezidenta České republiky v důležitosti zpráv výše, než setkání, které proběhlo krátce před takzvaným happeningem za účasti hasičů, hradní smetánky a překvapených novinářů, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes.

Šlo o schůzku premiéra Andreje Babiše, generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše a prezidenta Miloše Zemana. Zda byl jednání přítomen například i tajemník pro záležitosti ruské a neplacený poradce prezidenta Martin Nejedlý není známo.

Ze schůzky samotné byl jen stručný výstup z úst Daniela Beneše – byla prý "o budoucnosti české a evropské energetiky". Jaké to překvapení.

Šolich pro vybrané soudruhy

Zajímavé je načasování této schůzky. Týden před valnou hromadou ČEZ a v době formování vlády, kdy si komunisté za podporu otevřeně říkají o místa (příjemně honorovaná) v dozorčích radách státních firem.

Je jisté, že se složení dozorčí rady na valné hromadě bude měnit. Dost možná se tedy už příští týden v pátek ukáže, že hlasovací koalice ANO – ČSSD – KSČM dostane své první pojistky v podobě šolichu pro vybrané soudruhy.

A "dobrá" dozorčí rada je naopak i v zájmu sedmičlenného představenstva, které může dozorčí rada kdykoli odvolat.

Nejde také úplně o drobné – odměna pro člena dozorčí rady je 52 500 Kč hrubého (místopředsedovi dozorčí rady náleží odměna 84 000 Kč a předsedovi dozorčí rady 105 000 Kč), stejnou sumu ČEZ posílá na účet v rámci kapitálového životního pojištění,.

Je zde nárok na služební vůz vyšší střední třídy i pro soukromé účely, náhrada cestovních výdajů, mobil, notebook.

A také podíl na zisku, tedy pravidelné tantiémy (které ale musí schválit valná hromada), které mohou jít do jednotek milionů ročně.

Nejde tedy zdaleka jen o možný lobbing za rozdělení ČEZu na jadernou a nejadernou část a tlak na to, aby se k lizu na českém jádru dostali Rusové nebo snad dokonce i Číňané. Jak čínské, tak ruské firmy (vedle korejské, americko-japonské a francouzské) na možné dostavbě Dukovan, potažmo Temelína zájem mají.

Jde i o vznik a blaho vlády Andreje Babiše. I v tom může polostátní ČEZ pomoct.

Vejce pro velké kluky

A pak je tu ještě jeden pohled na možné dělní ČEZ, o němž se bude jistě na valné hromadě také mluvit.

Ten, že by se v lukrativní nejaderné části ČEZ objevila Distribuce, která je s ohledem na očekávaný rozvoj chytrých sítí a nové energetiky potenciálním zlatým vejcem. Pod jeho skořápku by se rád dostal kde kdo. Prostě velké sousto pro velké kluky.

Schůzka na Hradě ve složení Babiš – Beneš – Zeman byla nepochybně v mnohém zajímavá. Natolik, že ji pro jistotu překryl smrad ze spálených trenek.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: