Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Amatérským útokům v Británii šlo zabránit, říká ruský expert

Amatérským útokům v Británii šlo zabránit, říká ruský expert
Britská bezpečnost měla atentátům předejít, soudí ruský expert | zdroj: Profimedia

Teroristické útoky ve Velké Británii byly neprofesionální. Přesto je s podivem, že jim britská rozvědka nedokázala předejít, říká v exkluzivním rozhovoru pro Tiscali Alexandr Chinštejn, poradce hlavního velitele vojsk Národní gardy Ruské federace. Západní tajné služby by podle něj měly hledat inspiraci u ruských kolegů.

Rusko s terorismem bojuje dlouhodobě. Rozsáhlá válka je minulostí, avšak Severním Kavkazem doposud otřásají exploze a přestřelky mezi vládními silami a radikálními islamisty. Jen za loňský rok si terorismus v Rusku vyžádal přes dvě stovky obětí. Severokavskazský separatismus je nicméně pasé. Dnes mají teroristické útoky v Rusku a v evropských zemích společného jmenovatele – je jím Islámský stát.

  • V sobotu byl v Londýně spáchán teroristický útok. Atentátníci nejdříve najeli do davu, a poté na lidi zaútočili noži. Co si o útoku myslíte?

Poslední teroristické útoky v Evropě a konkrétně ve Velké Británii vyvolávají určité otázky spojené s tím, že všechny tyto atentáty nebylo obtížné připravit. Respektive většinu z nich.

Konkrétně útok v Londýně, kde několik lidí s noži útočilo na kolemjdoucí. K tomu, aby se takový útok naplánoval a zorganizoval, není třeba speciální výcvik, konkrétní plán akce, nejsou potřeba informace ani větší počet spolupachatelů.

Terorismus v Rusku

Podle ruského Národního protiteroristického výboru se v roce 2016 podařilo odvrátit více než čtyři desítky teroristických činů, včetně pokusu o atentáty během hokejového mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu.

Epicentrem teroristických aktivit je posledních 25 let ruský Severní Kavkaz, kde vládní jednotky bojují s islamistickými radikály nyní převážně napojenými na Islámský stát.

Loni bylo pouze na Severním Kavkaze 84 ozbrojených incidentů, z toho 23 výbuchů bomb. Celkově si terorismus v regionu vyžádal 202 mrtvých.

K teroristickým útokům dochází především v severokavkazském Dagestánu, Čečensku a Ingušsku, atentáty se nevyhýbají ani ruským metropolím. Nejhorším teroristickým útokem za posledních několik let v Rusku byl sebevražedný atentát v petrohradském metru 3. dubna 2017, který připravil o život 16 lidí.

  • To znamená, že se jedná o nový trend v teroristických útocích?

Nevím, jestli to je trend, nebo teroristé nebyli připraveni k nějaké organizovanější práci. Nevím. Ale pokud bych měl porovnat londýnský útok s přípravou útoků, které se chystaly a k nimž došlo v Rusku, tak vidím nerovnováhu.

  • V čem spočívá tato nerovnováha?

Spočívá v tom, že teroristické útoky v Rusku se zpravidla připravují s určitou mírou složitosti. To znamená, že při většině z nich jsou použity výbušniny. Útoky nejsou činem jednotlivce. Dokonce pokud terorista jednal sám, jako v případě atentátu v petrohradském metru, tak na základě analýzy události je vidět, že absolvoval odpovídající výcvik a byl v kontaktu s Islámským státem.

V čem spočívá rozdíl a proč je důležitý? Čím profesionálněji se připravuje teroristický útok, tím obtížněji mu lze zabránit a předejít. A naopak, čím lehčí je z organizačního hlediska atentát, tím jednodušší je mu předejít. Protože pokud si lidé nelámou hlavu s důkladnou přípravou, zároveň nebudou pečlivě dodržovat bezpečnostní opatření a konspiraci, které dodržují útočníci s výbušninami.

Tito lidé musí dostat materiál pro výrobu výbušniny, převézt ji na místo, které například může být vybaveno detekcí kovu, a bombu v daný čas odpálit.

  • To znamená, že ve výsledku je v Rusku lehčí připravit atentát, když u vás působí takoví profesionálové?

Ne. Petrohradský útok je spíš výjimka potvrzující pravidlo. V Rusku se daří většině útoků předejít a zabránit jim. Bez ohledu na všechny složitosti. V Evropě a konkrétně ve Velké Británii se také kolegům daří nějakým teroristickým útokům zabránit, avšak poslední události, jichž jsme svědci, ukazují, že nejsou z profesionálního hlediska obtížné.

O čem to vypovídá? Vypovídá to o tom, že britští kolegové zřejmě nemohou dostatečně operativně kontrolovat tu skupinu osob, která je živnou půdou pro takové zločiny.

  • Čím by se mohly západní tajné služby inspirovat u ruských? Co jim chybí v porovnání s ruskými tajnými službami?

Zdá se mi, že jim chybí systematický přístup. Myslím si, že pokud by projevily zájem, mohou přijet. Mimochodem, v Rusku absolvují školení zástupci mnohých tajných služeb, nejen ze států bývalého Sovětského svazu, ale i ze zemí spřátelených s Ruskem.

profimedia-0282068623 Alexandr Chinštejn | zdroj: Profimedia

  • Často, zejména z Ruska slyšíme hlasy volající po sjednocení v boji s terorismem. Nedávno s takovou výzvou opět vystoupil ruský prezident Vladimir Putin, Mohou v dohledné době západní a ruské tajné služby spolupracovat?

Spolupráce tajných služeb stále existuje. Například legální zástupci ruské tajné služby FSB působí v zahraničí a zástupci FBI působí v Rusku. Spolupráce tak či onak existuje. Ale úroveň spolupráce, její hloubka, neodpovídá aktuálním hrozbám.

  • Může se tedy prohloubit vzájemná spolupráce tajných služeb?

Bohužel to není otázka pro lidi v uniformách, ale pro politiky. Politici musí zahájit sbližování. V první řadě to závisí na přáni Západu. Jakákoliv tajná služba v jakékoliv zemi je pouze nástrojem. Plní úkoly vlády, státu a společnosti. Jsem přesvědčen, že profesionálové zabývající se bojem s terorismem mají zájem na sjednocení úsilí. Terorismus totiž nikoho nevezme na milost.

Zdroje:
Vlastní