Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Atentátník se pokusil zastřelit argentinskou viceprezidentku. Stiskl spoušť, pistole ale selhala

Atentátník se pokusil zastřelit argentinskou viceprezidentku. Stiskl spoušť, pistole ale selhala
Viceprezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová zdraví své stoupence z okna budovy parlamentu v Buenos Aires. | zdroj: Profimedia

Argentinská policie zadržela muže, který se v noci na pátek pokusil zabít Cristinu Fernándezovou Kirchnerovou, bývalou prezidentku a současnou viceprezidentku země.

Muž se političku pokusil zastřelit před jejím domem ve čtvrti Recoleta v Buenos Aires, zbraň ale selhala, informuje agentura AP. Útočníka pak přemohla viceprezidentčina ochranka.

„Muž jí namířil střelnou zbraní na hlavu a stiskl spoušť," oznámil v prohlášení odvysílaném v argentinské státní televizi prezident Alberto Fernández, který s viceprezidentkou není v žádném příbuzenském vztahu. „Zbraň byla nabita pěti náboji, ale nevystřelila, přestože muž stiskl spoušť,“ upozornil.

Fernández pokus o útok na ni označil za „nejvážnější incident od znovuzískání demokracie“ v roce 1983, kdy v Argentině skončila vojenská diktatura.

Atentátník se viceprezidentku pokusil zastřelit v době, kdy politička čelí soudu za korupci při zadávání veřejných zakázek za jejího působení v roli hlavy státu v letech 2007 až 2015.

Fernándezová Kirchnerová všechna obvinění odmítá. Prokurátor pro ni požaduje 12letý trest vězení a doživotní zákaz výkonu veřejné funkce.

Před domovem političky se od minulého týdne shromažďují stovky jejích přívrženců.

Střelec byl identifikován jako brazilský občan Fernando André Sabag Montiel, který u sebe měl poloautomatickou pistoli Bersa ráže .32. Zatím neměl žádný trestní záznam a jeho motiv není bezprostředně znám.

Zdroje: