Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Japonský expremiér Abe je po smrti, stal se obětí atentátu

Aktualizováno: Japonský expremiér Abe je po smrti, stal se obětí atentátu
Šinzó Abe | zdroj: Profimedia

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe, kterého dnes postřelil atentátník, podlehl svým zraněním. Potvrdila to nemocnice v prefektuře Nara, kam byl politik po dopoledním útoku převezen. Na místě atentátu začali lidé pokládat květiny.

Abe utrpěl hluboká zranění na pravé straně krku a také ránu, která zasáhla jeho srdce. Příčinou smrti bylo vykrvácení, uvedl na tiskové konferenci jeden z lékařů. Útok odsoudil japonský premiér Fumio Kišida a mnoho světových politiků.

Sedmašedesátiletý Abe byl postřelen během politické kampaně v prefektuře Nara na západě Japonska. Politik krvácel a zkolaboval, byl převezen do nemocnice. Podle lékařů už při příjezdu do zdravotnického zařízení nejevil známky života. Dostal mnoho krevních transfuzí, ale lékařům se ho nepodařilo zachránit. Zemřel v 17:03 místního času (10:03 SELČ).

profimedia-0705856342 Na japonského expremiéra Abeho byl spáchán atentát | zdroj: Profimedia

„Zpráva o Abeho úmrtí mě velmi zasáhla. Nedokážu najít slova, kterými bych popsal, jak se cítím,“ uvedl Kišida. Nynější japonský premiér atentát důrazně odsoudil. Kišida také uvedl, že se nenechá násilným činem odradit a bude pokračovat v kampani před nedělními volbami do horní komory parlamentu.

Policie ihned po atentátu zadržela podezřelého, kterého média označují jako 41letého bývalého člena námořních sil Tecuju Jamagamiho. Podle stanice NHK nebyl s Abem spokojený a chtěl ho zabít. Agentura Kjódó s odvoláním na své policejní zdroje ale uvedla, že podezřelého k činu nevedla zášť vůči politickému přesvědčení bývalého premiéra.

Podle vyšetřovatelů dotyčný vypověděl, že Abeho považoval za člena jisté organizace, vůči které choval zášť. Policie podle agentury Reuters na tiskové konferenci nechtěla upřesnit, s jakou skupinou zadržený expremiéra spojoval, a naznačila, že tato organizace možná vůbec neexistuje. Potvrdila, že muž použil podomácku vyrobenou zbraň, a dodala, že se k zastřelení politika přiznal. V bydlišti zadrženého se údajně našly další střelné zbraně a výbušniny.

Abe byl nejdéle sloužícím japonským premiérem. V čele vlády stál v letech 2006 až 2007 a od roku 2012 do září 2020, kdy odstoupil. O měsíc dříve ohlásil, že kvůli zdravotnímu stavu hodlá podat demisi.

Světoví státníci atentát ostře odsoudili

Čin odsoudilo mnoho světových politiků. Americký prezident Joe Biden zavražděného označil za přítele a událost označil za tragédii pro Japonsko. „Co je nejdůležitější, hluboce mu záleželo (Abemu) na japonském lidu a zasvětil svůj život službě národu,“ uvádí prohlášení šéfa Bílého domu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že ho "ohavná vražda" Abeho hluboce šokovala. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol prohlásil, že se jedná o "neodpustitelný zločin". Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která Abeho označila za "velkého demokrata", uvedla, že se stal obětí "zbabělé a brutální vraždy".

profimedia-0374158831 Šinzó Abe | zdroj: Profimedia

Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že Británie stojí v této temné době po "neuvěřitelně smutné zprávě" o smrti japonského expremiéra při Japonsku. Moskvu Abeho úmrtí "hluboce zarmoutilo". Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil Abeho za "velkého japonského vlastence".

Německý kancléř Olaf Scholz prohlásil, že je „ohromen a hluboce zarmoucen“ zprávou o úmrtí Abeho. „I v těchto těžkých hodinách stojíme těsně po boku Japonska,“ napsal Scholz na twitteru a vyjádřil hlubokou soustrast Abeho rodině. „Japonsko ztratilo skvělého premiéra, který zasvětil život své zemi a pracoval na zajištění pořádku ve světě,“ uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron. Šéf americké diplomacie Antony Blinken označil atentát na Abeho za „šokující“ a „hluboce znepokojující“. Abeho popsal jako vůdce s velkou vizí.

Zatímco mluvčí čínského ministerstva zahraničí vyjádřil soustrast Abeho rodině, desítky tisíc uživatelů čínského internetu zaujaly diametrálně odlišný postoj. Někteří nacionalisté v době, kdy ještě lékaři bojovali o Abeho život, psali „doufám, že není v pořádku“, zatímco jiní střelce označili za „hrdinu“. Další pak psali, že Abeho zranění je útěchou pro duše lidí, kteří zemřeli během japonské invaze za druhé světové války.

Profesor politologie na tokijské univerzitě Waseda Airo Hino uvedl, že taková střelba nemá v Japonsku obdoby. "Nikdy se nic podobného nestalo," řekl. Politické násilí je v Japonsku, zemi s přísnými předpisy o držení zbraní, vzácné. Téměř nulová tolerance podle odborníků přispívá k mimořádně nízkému počtu trestných činů se zbraní. Mezi několik málo výjimek patří brokovnice pro lov a sport. I v tomto případě musí budoucí majitelé absolvovat kurzy a složit písemné i praktické zkoušky či psychologické vyšetření, uvedl list The Guardian.

Atentát odsoudili i čeští politici, Zeman i Fiala vyslovili soustrast

Prezident Miloš Zeman i premiér Petr Fiala (ODS) v souvislosti se smrtí japonského expremiéra Šinzóa Abeho po atentátu vyslovili upřímnou soustrast japonskému lidu. Fiala uvedl, že je zprávou o smrti Abeho hluboce zarmoucen. Také další politici na sociálních sítích atentát odsoudili.

„Ani největší politické neshody nemohou být důvodem k násilí. Jednoznačně odsuzuji vraždu japonského expremiéra Šinzóa Abeho,“ uvedl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Politika je a musí zůstat soubojem idejí, ne zbraní. Šinzó Abe zůstane navždy zapsán zlatým písmem v dějinách Japonska i světové politiky,“ napsala předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš uvedl, že si Abeho velice vážil. „Měl jsem tu čest, že jsem se s ním jako premiér několikrát potkal, a jednání s ním si budu navždy pamatovat. Úžasný člověk, skvělý chlap a velký státník. Je šílené, co se stalo, jeho tragické smrti je mi hluboce líto,“ napsal Babiš.

„Žádná motivace nikdy neomluví násilí a vraždu! Bývalý japonský premiér Šinzó Abe se stal obětí atentátu na předvolebním klání. Tam, kde se má bojovat slovy, zasáhl zákeřný útok zbraní,“ poznamenal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Vražda bývalého premiéra Šinzó Abeho mě hluboce zasáhla. Myslím na jeho rodinu a na jeho nejbližší. A také na občany Japonska, našeho spojence, kteří mají před důležitými volbami,“ uvedl předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer (nezávislý).

Zdroje: