Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 21°C Dešťové přeháňky

Apple umožní uživatelům iPhonů v EU stahovat aplikace z webových stránek

Apple umožní uživatelům iPhonů v EU stahovat aplikace z webových stránek
zdroj: Getty Images

Americký technologický gigant Apple umožní uživatelům chytrých telefonů iPhone v Evropské unii stahovat aplikace přímo z internetových stránek vývojářů. Informovala o tom dnes firma, která tak reaguje na nová pravidla EU požadující větší otevření trhu s aplikacemi.

"Vývojářům distribuujícím aplikace v Evropské unii poskytujeme větší flexibilitu, včetně zavedení nového způsobu distribuce aplikací přímo z webových stránek vývojáře," uvedla firma ve své dnešní zprávě. Dodala, že možnost stahovat aplikace přímo z webových stránek začne fungovat po softwarové aktualizaci, která se uskuteční na jaře.

V minulosti si mohli uživatelé telefonů iPhone aplikace stahovat pouze z obchodu App Store společnosti Apple. Firma však již v lednu oznámila, že umožní, aby na telefonech iPhone v EU fungovaly také jiné obchody s aplikacemi.

Otevření ekosystému Applu, který si společnost dlouho střežila a měla z něj vysoké zisky, přichází v období, které je pro firmu citlivé. Výrobce iPhonů se potýká s klesajícími příjmy a se slabou poptávkou po svých chytrých telefonech v Číně.

V lednu Microsoft sesadil firmu Apple z pozice nejhodnotnější společnosti na světě. Investoři se domnívají, že Apple zaostává za svými velkými technologickými rivaly v závodě o dominanci v oblasti umělé inteligence.

Akcie Applu dnes kolem 20:30 SEČ přidávaly 0,7 procenta. Od začátku roku ale přes šest procent ztrácejí.

Zdroje: