Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Dánsko oznámilo druhý balík pomoci Ukrajině za poslední měsíc

Dánsko oznámilo druhý balík pomoci Ukrajině za poslední měsíc
Ukrajinští vojáci v obrněném voze (Ilustrační foto) | zdroj: Isifa.com

Dánsko oznámilo další vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 2,3 miliardy dánských korun (7,8 miliardy korun), která bude obsahovat houfnice Caesar a munici. 

S odvoláním na dánské ministerstvo obrany to uvedl server Ukrajinska pravda. Munici se Dánsko chystá dodat ve spolupráci s Českem a Estonskem a houfnice ve spolupráci s Francií. Česko nedávno přišlo s iniciativou, která má zajistit Ukrajině 800.000 kusů dělostřelecké munice, na jejímž nákupu v zemích mimo Evropskou unii se podílí několik evropských států.

Dánsko je vzhledem k velikosti své ekonomiky jedním z největších dárců vojenské pomoci Ukrajině, podotkl ukrajinský server. Za poslední měsíc oznámilo už dva balíky pomoci Ukrajině. V únoru Kodaň přislíbila zemi bránící se ruské vojenské agresi pomoc ve výši 1,7 miliardy dánských korun (5,8 miliardy Kč), která má obsahovat 15.000 dělostřeleckých granátů darovaných ve spolupráci s Českou republikou.

Dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen v souvislosti s dnešním příslibem sdělil, že Kodaň dává Kyjevu a dalším spojencům najevo, že chce a dokáže podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak to bude zapotřebí. "Doufám, že další země budou tohoto příkladu následovat," sdělil.

Pomoc Západu určená Ukrajině v poslední době stagnuje a Kyjev podle analytiků pociťuje zejména pokles americké podpory. USA dnes sice oznámily další dodávky na Ukrajině v hodně až 300 milionů dolarů (skoro sedm miliard Kč), americkým Kongresem ale zatím neprošel mnohem větší balík ve výši 60 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu Kč).

Zdroje: