Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Komentář: Andrej Babiš se chytil do vlastní pasti, předseda ANO naráží na své limity

Komentář: Andrej Babiš se chytil do vlastní pasti, předseda ANO naráží na své limity
Ministr financí a druhý nejbohatší Čech Andrej Babiš | zdroj: Profimedia

Postavení předsedy hnutí ANO se zdá být neotřesitelné, ve skutečnosti je velmi křehké. Politická hvězda Andreje Babiše dosáhla svého vrcholu a pokud nemá zapadnout, musí se vyhnout úskalí, za které si může sám svým přístupem k politice.

Poslanecká sněmovna se minulý týden usnesla, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš má do konce dubna vyvrátit podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert. Pokud tak neučiní, premiér Bohuslav Sobotka by měl podle sněmovního usnesení vůči ministrovi financí vyvodit důsledky. Není to první a pravděpodobně ani poslední kauza, která je s bývalým majitelem Agrofertu Andrejem Babišem spojená. Přesto se zdá, že se něco s postupujícím časem mění.

Jsou věci, které jsou zdánlivě stále stejné, ve skutečnosti se v jejich nitru něco děje. V jeden moment nastane zlom, změna se zničehonic projeví navenek a mnohé překvapí. Podobně to může být i s fenoménem Andreje Babiše a hnutí ANO v české politice. Zatím se zdá, že jeho popularita je neotřesitelná a lidé ho budou volit, ať se na něj provalí cokoli. Ovšem už brzy může začít působit něco, čemu se říká nuda, únava a hledání něčeho nového, lákavého a neokoukaného. A nejen to.

Pomalu, a zatím stále jen neznatelně, se ukazuje, že Babišův politický úspěch narazil na své meze a že ho dříve či později dostihnou limity, které vycházejí ze způsobu, jakým se sám rozhodl do politiky vstoupit a na čem založil svoji mediální prezentaci.

Poskvrněný bojovník s korupcí 

Andrej Babiš zevšednil a jeho kauzy začínají nudit. Stále se kolem něj řeší nějaké maléry, které po sobě zanechávají pachuť. Předseda hnutí ANO měl doposud imunitu vyplývající z toho, že působil jako cizorodý prvek v politickém systému a mohl se zaklínat tím, že všechna obvinění, která se proti němu objevují, jsou výsledkem toho, že se proti němu všichni spikli a chtějí zabránit, aby je odstřihl od státních penězovodů.

Pokaždé také mohl poukázat na to, kdo jsou jeho protivníci a s jakými podezřeními jsou spojeni. Ale čeho je moc, toho je příliš. Vizuálně se předseda hnutí ANO nevyhnutelně blíží k bodu, kdy se svými kauzami vyrovná klasickým stranám, vůči nimž se vymezuje. Jeho deklarace, že je jiný než tradiční politici, pak přestanou být věrohodné.

Přitom není nutné, aby Babišovi něco dokázaly orgány činné v trestním řízení, stačí, že se v souvislosti s ministrem financí neustále mluví o nekalostech, dotačních či daňových podvodech a veřejný prostor je plný různých jeho obvinění. Nakonec i část veřejnosti, která politiku sleduje jen okrajově, začne pochybovat o tom, zda je Andrej Babiš opravdu tím neposkvrněným bojovníkem s korupcí, jejímiž nositeli jsou tradiční politické strany, jak tvrdí. Přestane ho volit a bublina jménem hnutí ANO splaskne.

Tento scénář už pomalu nastává, ačkoli se zatím jeví jako přehnaný. Už nyní ale kauzy ministra financí tak moc dominují a táhnou se a když jedna ustoupí do pozadí, jiná o to více vynikne, že na potenciální voliče hnutí ANO to před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny musí mít vliv.

Vysvětlovat a vysvětlovat 

Zmíněný scénář a propad preferencí Babišova uskupení se zřejmě nestihne uskutečnit do podzimních voleb, případně ho ANO masivní a šikovně vedenou předvolební kampaní zvrátí. I tak ovšem může hnutí oslabit natolik, že nebude mít více než dvacet procent hlasů a rozhodně nepůjde o nějaké vítězné tažení a výraznou dominanci.

Významnou součástí úskalí, na které Andrej Babiš pravděpodobně narazí, je nepolitická metoda, s níž do politiky vstoupil a které se drží. Předseda hnutí ANO na ni zpětně doplácí. V praxi to mimo jiné znamená, že pokud si chce udržet pozici někoho čistého, kdo hodlá od moci odříznout zkorumpované strany, nezbývá mu nic jiného než se snažit být sám transparentní, dokola dělat audity, vysvětlovat a vysvětlovat a na každé podezření, které se kolem něho vyskytne, reagovat zveřejněním dalších a dalších dokumentů.

Tím ale jen protahuje dobu, kdy dané kauzy okupují mediální prostor. Jeho protivníci se logicky snaží jeho výklady a doklady rozporovat a najít v nich mezery, a tak stále dokola a dokola. Z dlouhodobého hlediska však za kratší konec tahá Andrej Babiš.

Nemůže zatloukat a vyhýbat se odpovědím, protože jinak by potvrdil, že se v ničem neliší od ostatních politiků. Tím, že je nucen znovu a znovu vyvracet všemožná podezření, však postupně kontaminuje svůj obraz člověka bojujícího s korupcí. Většina občanů nakonec přijme za své heslo: na každém šprochu pravdy trochu a Babišovi přestanou věřit.

Lepkavý a umaštěný Andrej Babiš

Na svůj nepolitický přístup Andrej Babiš naráží i v samotné politické praxi. Sice se vymlouvá na to, že jsou všichni proti němu, ve skutečnosti ale nechce přistoupit na to, jak politika funguje. Tam, kde to jde, předseda ANO postupuje silou, kde ne, dělá ze sebe oběť. Součástí politiky je však i to, že se vyjednává, hledají se spojenci a uzavírají se dohody a hlasovací koalice.

Místo, aby šel Andrej Babiš touto cestou, mluví o tom, že by rád snížil množství poslanců a senátorů, omezil počet volebních období, kdy poslanci mohou zasednout ve sněmovně, anebo zrušil některá ministerstva. Tento postoj ovšem vede k tomu, že hnutí ANO potřebuje ve volbách uspět co nejvýrazněji, protože se samo vmanipulovalo do pozice, kdy po příštích volbách nedosáhne svého jinak než ziskem vysokého volebního výsledku. A ten mít nemusí.

Vedle výše popsaného přichází i nová či staronová uskupení, která hnutí ANO mohou přebrat část jeho případných voličů. Krátce před volbami masa nerozhodnutých občanů hledá, ke komu se přiklonit a výhodu má každý, kdo si ještě v politice moc nezadal anebo se aspoň obleče do nového kabátu. Zajímavé bude sledovat, jak dopadne koalice lidovců a starostů, pokud se opravdu stane realitou, či Piráti, ale překvapit mohou i Robejškovi Realisté.

Postavení hnutí ANO necelých sedm měsíců před volbami vůbec není tak pevné, jak ukazují některé předvolební průzkumy. Premiér Bohuslav Sobotka může být v pokušení ukázat svoji akceschopnost, přejít do ofenzivy a na základě toho, že Andrej Babiš dostatečně neprokáže, že jeho současná obvinění jsou mylná, navrhnout jeho odvolání z vlády.

Manévr je to riskantní. Pro oponenty hnutí ANO je mnohem výhodnější pokračovat v tom, co dělali doposud: neustále jeho předsedu grilovat a nepřestat voličům připomínat, že má své máslo na hlavě. A když to budou dělat dostatečně dlouho, máslo roztaje a vyjde najevo, že Andrej Babiš je stejně lepkavý a umaštěný jako mnozí jeho političtí kolegové.

Zdroje:
Vlastní