Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Komentář: Sněm hnutí ANO: Zástup ambiciózních jedinců se popere o funkce

Komentář: Sněm hnutí ANO: Zástup ambiciózních jedinců se popere o funkce
Přípravy na sjezd hnutí ANO. Archivní snímek | zdroj: Profimedia

O víkendu se uskuteční sněm hnutí ANO. Z vysokého zájmu o místopředsednická místa lze vyčíst, že se v uskupení Andreje Babiše něco děje. Přestože od sněmu nelze očekávat velké změny, hnutí je v pohybu. Probouzí se ambice jednotlivců.

Hnutí ANO si o víkendu na svém celostátním sněmu zvolí nové vedení. Očekává se, že všechno proběhne hladce, bez překvapení a zvratů. Jediným kandidátem na předsedu je Andrej Babiš. Můžeme spekulovat o tom, zda dostane všechny hlasy kromě jednoho neplatného jako před dvěma lety či mu nebude scházet ani jeden, a nebo mu budou tentokrát chybět dokonce dva, tři. Cokoli jiného by s trochou nadsázky vyvolalo pozdvižení, co že se to v hnutí ANO děje.

Jistý potenciál v sobě nese volba prvního místopředsedy i zde se sice zdá být dopředu jasné, jak věc dopadne, přesto ale situace, kdy se o jeden post uchází tři kandidáti, slibuje alespoň jistou dávku vzrušení.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který funkci prvního místopředsedy obhajuje, dostal od krajských organizací celkem jedenáct nominací. Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová dvě, jednu ve svém kraji, druhou v Ústeckém. Jednu nominaci získal také brněnský primátor Petr Vokřál a to rovněž ve svém domovském Jihomoravském kraji.

Zatím nejsou žádné náznaky, proč se domnívat, že Jaroslav Faltýnek svou pozici neobhájí. Není známo, že by předseda hnutí Andrej Babiš byl se svým prvním místopředsedou nespokojený. Právě to je ostatně pro výsledek volby rozhodující. Těžko si představit, že by sněm hnutí ANO do této funkce vybral někoho navzdory předsedovi Babišovi.

Nudit se nebudeme

I tak ale bude co sledovat a souboj o tento post může přinést zajímavé poznatky. Důležité bude, jakou podporu získají Petr Vokřál a Jaroslava Jermanová a nakonec i to, zda se o funkci prvního místopředsedy vůbec utkají nebo se nominace na poslední chvíli vzdají.

Velikost jejich případné podpory bude mít vypovídající hodnotu o atmosféře v hnutí ANO. Půjde z ní vyčíst, jak velká spokojenost panuje s Faltýnkem jako prvním místopředsedou a kolik delegátů na sněmu dovede projevit vlastní vůli a volit někoho jiného, než pravou ruku Babiše. Toto hlasování rovněž napoví, zda v hnutí ANO přeci jen nezrají nějaké svébytné a autonomní osobnosti.

profimedia-0222051402 Poslušné hnutí ANO tradičně hlasuje jednohlasně. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

To, že se v uskupení Andreje Babiše něco děje, značí už množství politiků a političek, kteří získali nominaci na místopředsedy hnutí. Dnes jsou řadovými místopředsedy Petr Vokřál, Jaroslava Jermanová a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Volný.

Členů a členek hnutí ANO, kteří na uvedenou pozici obdrželi nominaci, je však mnohonásobně více: poslankyně Radka Maxová, ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr obrany Martin Stropnický, Jan Volný, poslanec Ivan Pilný, náměstek primátora Ostravy Radim Babinec, poslanec Zdeněk Soukup, hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová, poslanec Martin Komárek a také Jaroslava Jermanová, Petr Vokřál a Jaroslav Faltýnek.

Tlačenice o posty

Na posty místopředsedů se tak tlačí hotový zástup zájemců. Hnutí ANO má zřejmě ambiciózních politiků na rozdávání. To však neznamená, že se v ANO odehraje zdravý a demokratický střet o volené funkce. Stejně tak z toho neplyne, že má Babišovo hnutí dostatek členů, kteří mají vlastní hlavu a dovedou se vzepřít i svému předsedovi. Přesto podobně jako leccos ukáže volba prvního místopředsedy, mnoho cenných informací přinese i hlasování o řadových místopředsedech.

Volby do sněmovny se blíží. Bylo by zvláštní, kdyby Babiš neměl vlastní představu, koho v tak důležitém období chce ve vedení svého hnutí. O Babišových preferencích toho ale zatím mnoho nevíme, ovšem dobrou volbou z jeho pohledu se zdají být ministři Martin Stropnický a Richard Brabec.

Předsedovi ANO jsou loajální, Babiš je dobře zná a nedává najevo, že by s jejich prací měl nějaký zásadní problém. Navíc mít v čele hnutí v době voleb ministry může být výhodou. Oba také už měli nominaci na post místopředsedy před dvěma lety, ale nakonec se spokojili s funkcí člena předsednictva.

Jak dopadne Stropnický, bude významné i z důvodu jeho zvažované prezidentské kandidatury. Jako o možném prezidentském kandidátovi ANO o něm v minulosti mluvil rovněž jeho předseda. Pokud by Babiš opravdu chtěl, aby jeho hnutí mělo svého kandidáta a byl jím Stropnický, je logické ho podpořit i v souboji o post místopředsedy. Babiš takovou věc nemusí udělat veřejně, stačí, když to půjde šuškandou. Delegáti sněmu jistě vytuší přání svého předsedy i z pouhých náznaků.

Současné rojení uchazečů o posty místopředsedů nelze přeceňovat. Nikdo z nich by zřejmě do konfliktu se svým předsedou nešel, ale už jen to, že projevují své ambice, svědčí o tom, že v hnutí ANO to kypí životem, který Babiš nemusí mít pod kontrolou. A pokud by se stalo, že některý z nich získá významnou podporu nebo dokonce uspěje navzdory tomu, že předseda Babiš měl jiný plán, byl by to významný posun směrem ke standardní politické straně.

Lze namítnout, že Babiš si v ANO to, co považuje za důležité, vždy pohlídá, takže svobodná vůle a demokracie jsou možné jen tam, kde na tom Babišovi nezáleží, v oblastech, které jsou mu lhostejné. Přesto existuje mocná síla, která Babišovi do jeho hnutí vnáší rozpory a která mu komplikuje jeho tak oblíbené manažerské řízení - individuální ambice jednotlivých členů.

Nespoutané ambice

Ačkoli se Babiš snaží, ambice jednotlivců není v jeho silách spoutat ani dostat pod kontrolu. Příkladem je i nedávný případ olomouckého hejtmana Oty Košty, který se zjevně vzbouřil proti tomu, že měl hrál roli, kterou mu hnutí ANO přisoudilo. Cítil se být vítězem voleb, ujal se postu hejtmana a chtěl si dělat věci po svém.

Právě ambice, které stojí i za velkým zájmem o místopředsednická místa, mohou být tím, co bude Babišovým hnutím stále více smýkat. Úspěšní primátoři, hejtmani či jejich náměstci se budou hlásit o slovo, ostatně už nyní se někteří z nich o posty ve vedení ANO ucházejí. Klíčové bude, jak se v takové situaci zachovají delegáti sjezdu.

Žádná vzpoura proti Babišovi se očekávat nedá, mohly by se však objevit alespoň lehké náznaky, že se v ANO začíná formovat část členů, kteří Babiše sice plně respektují a určitě proti němu nevystoupí s kritikou, ale zároveň už nechtějí fungovat tak, že předsedovi budou odezírat z úst.

Třebaže dramatická bitva o stranické funkce se na sněmu ANO zřejmě neuskuteční, může to být vcelku pozoruhodná podívaná, ovšem jen pro diváka, který se spokojí se sledováním detailů, náznaků a drobných posunů. Žádná senzace to nebude.

Už nyní je ale jasné, že se hnutí ANO mění, možná pomalu a zprvu neznatelně, ambice jeho členů už však doutnají a kdoví, v co časem vyústí. Ostatně ambiciózní jedinci dokážou divy. Andrej Babiš by mohl vyprávět.

Zdroje:
Vlastní