Dnes je sobota 28. září 2024., Svátek má Václav
Počasí dnes 10°C Oblačno

Albert podal žalobu na spolek Obraz kvůli kampani proti špatným podmínkám chovu

Albert podal žalobu na spolek Obraz kvůli kampani proti špatným podmínkám chovu
Supermarket Albert | zdroj: wikipedia

Obchodní řetězec Albert podal žalobu na spolek obránců zvířat Obraz, který letos v březnu v kampani upozorňoval na špatné podmínky chovu kuřat, která do svých obchodů Albert v Česku odebírá. O právních krocích informoval řetězec na svých webových stránkách. Uvedl, že se nedomáhá peněz, ale chce bránit své zájmy a reputaci. Obránci zvířat považují žalobu řetězce Albert a jeho nárokování domény www.albertovakrutost.cz jako útok na svobodné vyjadřování na internetu. Uvedli to v tiskové zprávě, kterou má ČTK k dispozici.

Podle spolku požaduje Albert mimo jiné omluvu a ukončení kampaně. "Albert se požadavkem na omluvu vysmívá všem lidem, kterým na zvířatech záleží a do Albertu píšou a volají, aby s utrpením kuřat skoncoval," uvedl v reakci vedoucí kampaně Albertova krutost Radim Trojan. Výzvu ke zlepšení životních podmínek kuřat poslaly supermarketu podle něj tisíce lidí.

Krajský soud v Českých Budějovicích už dříve vyhověl předběžnému opatření proti kampani a poukázal na nepravdivost a manipulativnost kampaně. Soudce tak vyhověl žádosti společnosti Rabbit Trhový Štěpánov podnikatele Zdeňka Jandejska. Spolek obránců zvířat Obraz proto musel zcenzurovat slovní spojení popisující utrpení, které kuřata v chovech prožívají. Nyní se proti kampani vymezuje soudní cestou také společnost Albert.

Trojan už dříve řekl, že řetězec Albert zákazníkům nabízí kuřata z těch nejkrutějších chovů, kde žijí namačkaná na promáčené podestýlce plné výkalů. Často se podle něj nemohou dostat k vodě a potravě, mají bolestivé popáleniny na nohou a na břiše a trpí řadou nemocí. Svou kampaň Albertova krutost obránci zvířat zahájili na základě videí pořízených z chovů firmy Rabbit Trhový Štěpánov, od kterého Albert odebírá kuřata.

Obchodní řetězec Albert reagoval, že farma, ze které mají aktivisté záběry, zásobuje kuřaty většinu velkých obchodů v Česku. Minimální standardy požadované od dodavatelů má řetězec podle mluvčího Jiřího Marečka na webu.

Kontroly státní veterinární správy ani v jednom ze třech chovů, z nichž údajně pocházejí záběry na zaslaných videích, neprokázaly v posledních letech porušování legislativy, uvedla správa letos v březnu. Předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá už dříve také řekla, že zásadně odmítá lživá obvinění, že by tuzemští dodavatelé dodávali kuřata v rozporu se všemi pravidly péče o životní pohodu zvířat.

Proti obvinění ze špatných podmínek chovu kuřat, které prodává Albert, se ohradil také Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

Zdroje: