Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Aktivistka s českými kořeny si roky hrála na černošku, nyní čelí obřímu skandálu

Aktivistka s českými kořeny si roky hrála na černošku, nyní čelí obřímu skandálu
Dolezalová dlouhou dobu tvrdila, že je černoškou, až teď prasklo, že má evropský původ | zdroj: facebook.com

Případ univerzitní profesorky českého původu Rachel Dolezalové v současné době hýbe Spojenými státy. Aktivistka bojující za občanská práva černochů skoro přes deset tvrdila, že je také černoška. Teď rodiče mladé ženy veřejně prohlásili, že se jejich dcera narodila jako běloška a svůj původ dovedně maskovala.  

Rachel přednáší na jedné washingtonské univerzitě v oboru africká studia. Je členkou Národní asociace etnických menšin. Po dobu deseti let sama o sobě prohlašovala, že je černoška. Teprve až v nedávném rozhovoru pro server BuzzFeed její rodiče prohlásili, že se narodila jako běloška v rodině, která má český, švédský a německý původ a doložili to její fotkou s dětství.  

Oba rodiče si nedokáží vysvětlit, co vedlo jejich dceru k tomu, že se chtěla stát černoškou. Domnívají se však, že během svých studií obklopila černošskou komunitou a snad i proto chtěla být jednou z nich.

Rachel se prý snažila zamaskovat svůj evropský původ už v roce 2006, kdy procházela složitým rozvodem se svým černošským manželem. Změnila si vizáž a přebarvila své přírodní blonďaté vlasy. Na sociálních sítích potom zveřejnila fotografii s černošským mužem, kterého vydávala za svého otce.

Se svými pravými rodiči se mezitím přestala stýkat. Svého adoptivního černošského bratra vydávala za svého vlastního syna. Tvrdila, že dětství prožila v Jižní Africe, kde chodila s rodinou na lov.

Když se celá záležitost provalila, Rachel ze začátku vůbec nereagovala, ale potom prohlašovala, že si klidně nechá testovat DNA, aby dokázala, že je skutečně černošského původu. Mezitím ji podpořili i pracovníci z Národní asociace menšin. Na sociálních sítích si Američané na její účet dělají vtipy.

Srovnávají ji např. se zpěvákem Michaelem Jacksonem, který naopak maskoval svůj černošský původ. Jiní naopak považují chování Dolezalové za rasistické a připodobňují jej k tomu, kdy bílí herci ve filmech ztvárňují afroameričany.

Zdroje: