Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Agentura by neměla být odkladištěm kuřáků trávy, říká romský aktivista

Agentura by neměla být odkladištěm kuřáků trávy, říká romský aktivista
Romský aktivista Ivan Veselý | zdroj: Facebook

Reorganizaci vládní agentury pro sociální začleňování, kterou provádí ministr Jiří Dienstbier, podporujeme, říká romský aktivista Ivan Veselý. Odvolaný ředitel Šimáček podle něj není příliš kvalitní, ale byl kdysi prolobbován Člověkem v tísni a Michaelem Kocábem. Proto je třeba změny.

Co si myslíte o odvolání šéfa Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka ministrem Jiřím Dienstbierem?

Vůči ministrovi Dienstbierovi jsem byl vždy velmi kritický. Jeho krok reorganizovat agenturu pro sociální začleňování ale považuji vzhledem k současné politické a ekonomické situaci v Česku za systémově správný. Agentura vznikla na základě politických požadavků tehdejší romské reprezentace a měla být nástrojem české vlády k implementaci strategie integrace. Kontrolou plnění úkolů agentury měla být pověřena Rada vlády ČR pro záležitosti romské komunity.

Paní Stehlíková a pan Kocáb z ní ve spolupráci s Člověkem v tísni udělali postbolševický orgán romské asimilace.

Je nutné zdůraznit, že i současná Komunistická strana Čech a Moravy má vypilovanou koncepci romské integrace, která není založena na politice asimilace a neredukuje romský problém na problém sociální. Romský problém v Česku totiž není jen sociálním problémem, jak se nám to soudruh Šimáček a ostatní snaží již dlouhá léta vnucovat.

Komunističtí asimilátoři 70. let by se od kádrů rezidentury ministerstva zahraničí USA, tedy organizací Open Society Fund a Člověk v tísni, mohli ještě hodně učit. Práce, kterou dodnes udělala agentura pod Šimáčkovým vedením, by se dala udělat s menším počtem lidí, za menší peníze, s výraznějším plošným dopadem a maximálním zapojením místních romských komunit.

Agentura by neměla být odkladištěm rychločtenářů – expertů a podivných kuřáků trávy z Člověka v tísni.

Jak hodnotíte osobnost Martina Šimáčka?

Pan Šimáček byl v rámci konkurzního řízení předem domluvená osoba na post ředitele. Doktor Emil Ščuka a já jsme byli jediní členové komise, kteří byli proti jeho zvolení. Konkurzního řízení se účastnili kvalitnější uchazeči s kvalitnějším vzděláním i mezinárodními zkušenostmi, kteří neměli lobbing Člověka v tísni a Kocába. Jinak jeho psychologický profil odpovídá profilu jedince pozvednutého z nižší střední třídy, komplexy a vysoké ambice s průměrnými schopnostmi a vědomostmi.

Měla by být agentura autonomní a nadresortní?

To snad nemyslíte vážně. Autonomní orgán ve státní správě, tak to rovnou zrušme Ústavu ČR a začněme s privatizací státní správy. Tento požadavek představitelů agentury je tak směšný a svědčící o infantilnosti žadatelů, že to nemá smysl komentovat. Premiér Bohuslav Sobotka by se měl sejít s představiteli romského hnutí a ne se svými zaměstnanci. Sobotka se v této kauze ukázal jako nevýrazný a slabší jedinec a, jak je jeho zvykem, zmůže se akorát na peskování chudých a nevzdělaných Romů.

Jakého sociálního demokrata, Roma, by si nyní do čela agentury ministr Dienstbier podle vás přál?

Máme svého kandidáta, který splňuje požadavky výběrového řízení a je dlouholetým členem ČSSD. Tento kandidát má širokou podporu nejenom romské elity, ale také romského hnutí v Česku. Jeho jméno zatím nebudu říkat. Reorganizaci agentury Dienstbierovi nicméně zcela schvalujeme a stojíme za ním.

Ohledně této vládní agentury jste byl vždy kritický. Jaký systém by ji mohl nahradit?

Samozřejmě, že mám promyšlený systém, jak to dělat líp. Jde mi o maximální plošný dopad s maximálním zapojením romských komunit v současné složité ekonomicko-politické situaci. Nechme se překvapit, co nám ministr Dienstbier s premiérem Sobotkou uvaří.

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: