Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

V Česku jsou tisíce moderních otroků, na světě jich je téměř 36 milionů

V Česku jsou tisíce moderních otroků, na světě jich je téměř 36 milionů
V otroctví v současnosti žije zhruba 36 milionů lidí. | zdroj: ThinkStock

Na světě žije podle organizace na ochranu lidských práv Walk Free Foundation téměř 36 milionů lidí v otroctví. Nejhůře je na tom Indie, ve které se otroctví týká více než 14 milionů osob. V Česku definici moderního otroctví splňuje téměř 38 tisíc lidí.

Společně s Indií se na čele objevily také Čína (tři miliony), Pákistán (dva miliony), Uzbekistán (1,2 milionu lidí) a Rusko (jeden milion). Loni organizace odhadla počet otroků na 30 milionů, zvýšení ale vysvětluje použitím lepší metodologie průzkumu.

"Prvním krokem k vymýcení otroctví je vyjádřit ho v číslech. Nad nimi se pak musí všichni sednout – vlády, podniky i občanské organizace," uvedl Andrew Forrest, zakladatel Walk Free Foundation.

Studie se soustředila také na poměr zotročených lidí na počet obyvatel, ze kterého se čtyřmi procenty vychází nejhůře Mauritánie.

Pod pojmem moderní otroctví se nachází například obchodování s lidmi, nucené manuální práce či nucení k sexuálním službám.  I proto se organizace zaměřila na všechny světové státy. Nejlépe je na tom podle ní Irsko a Island, ve kterých je žije v otroctví méně než 100 lidí.

V Česku to je 37 900 lidí, na Slovensku 19 500, což je v obou případech v poměru na počet obyvatel více než třeba na Ukrajině. Tam studie odhaduje počet lidí, kterým je upírána svoboda nebo jsou využíváni k dosažení zisku, na necelých 113 tisíc obyvatel.

Mezinárodní organizace práce odhaduje, že výdělek z nucené práce dosahuje ročně 150 miliard dolarů, což ho řadí na druhé místo za organizovaný obchod s drogami.