Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Komentář: Zemanova hádanka: Prezidentská volba má svého favorita a já to nejsem

Komentář: Zemanova hádanka: Prezidentská volba má svého favorita a já to nejsem
Tvář favorita prezidentské volby neznáme | zdroj: Profimedia

Miloš Zeman se nepovažuje za favorita prezidentské volby. To ovšem předpokládá, že za favorita považuje někoho jiného. Hlava státu ani její mluvčí Jiří Ovčáček ale žádné jméno nesdělila. Hádanka prezidenta Zemana však stojí za rozlousknutí.

Když Miloš Zeman minulý týden oznamoval svou kandidaturu na prezidenta, zdůraznil, že se nepovažuje za favorita prezidentské volby. Podle Zemana si minimálně část voličů přeje naprosto logicky kandidáta mladšího a možná i zdravějšího a energičtějšího a v každém případě si přeje změnu.

Zeman bohužel neřekl, kdo by oním favoritem prezidentského klání měl být, když to není on sám. Jen prohlásil, že v Polsku měl Bronislaw Komorowski sedmdesát procent preferencí, a přesto prohrál s málo známým Andrzejem Dudou, rovněž na Slovensku prohrál Robert Fico s méně známým Andrejem Kiskou. Chtěl tím Zeman naznačit, v kom vidí svého hlavního protikandidáta a favorita prezidentské volby?

O Michalovi Horáčkovi se občas hovoří jako o českém Andreji Kiskovi. Měl Miloš Zeman na mysli jeho anebo to jen plácl, o žádném favoritovi neví a jen nechce o post hlavy státu usilovat z nevděčné pozice favorita? Čím větší očekávání vzbuzujete, tím bolestnější a potupnější je případná prohra. Co když ale opravdu existuje někdo, o kom se prezident Zeman domnívá, že je favoritem prezidentského souboje?

Kouřová clona

Není přece dost dobře možné prohlásit, že nejsem například nejchytřejším mužem v místnosti, pokud nemám představu, kdo je chytřejší než já. Dodejme, že i velmi hloupý muž může být nejchytřejším mužem v místnosti, pokud všichni ostatní jsou hloupější než on. Pokud tedy Zeman tvrdí, že se nepovažuje za favorita, musí vědět o někom, kdo tím favoritem je.

Zkusme si s tou představou trochu pohrát: podle prezidenta Zemana má volba jiného favorita, než je on. Kdo ale je záhadný vyzyvatel Miloše Zemana? Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček úvahu na toto téma notně zkomplikoval tím, když v rozhovoru pro DVTV naznačil, že Michal Horáček oním největším soupeřem současné hlavy státu není a je pouhým předskokanem někoho jiného a může se stát, že krátce před samotnou volbou v jeho prospěch odstoupí.

Jak na to Ovčáček přišel? Proč by se měl Horáček své kandidatury vzdávat, když si s ní dal tolik práce a nyní například rozjíždí se svými poradci cyklus debat na různá témata? A hlavně, kdo je oním tajemným kandidátem či kandidátkou, v jejichž prospěch by měl Michal Horáček odstoupit?

Je tento tajuplný neznámý oním favoritem, o kterém se na své tiskové konferenci nepřímo zmínil Zeman? Nebo je to jen Ovčáčkova kouřová clona, kterou se zároveň snaží co nejvíce shodit Horáčka - dává najevo, že jeho kandidaturu nelze brát vážně, protože ve skutečnosti kandidovat nebude a jen umetá cestičku někomu dalšímu? Nevíme, ovšem Ovčáček zmínil ještě jednu pozoruhodnou myšlenku, podle prezidentova mluvčího potřebujeme na Hradě aligátora nikoli šedou myš. Aligátorem zřejmě myslel Miloše Zemana.

Šedá myš 

Koho si ale představit pod šedou myší? Michal Horáček jako myš nepůsobí, natož jako šedá. Jako šedá myš se nabízí končící předseda Akademie věd České republiky Jiří Drahoš, který o prezidentské kandidatuře uvažuje, ale třeba ještě překvapí a jako šedá myš se neprojeví. Může být Drahoš tajemným favoritem a člověkem, v jehož prospěch by mohl podle prezidentova mluvčího odstoupit Horáček? Anebo je pouze onou myší, ale už ne tím vzývaným favoritem?

Bylo by podivné, kdyby Zeman za favorita prezidentské volby považoval někoho, o kom se jeho mluvčí vyjadřuje jako o šedé myši. To je tedy zamotané. A to jsme do našich úvah ještě nezahrnuli ministra obrany Martina Stropnického, který rovněž kolem ucházení se o post hlavy státu přešlapuje. Obavy Zemana z jeho kandidatury a slova o favoritovi na adresu Stropnického z úst současného prezidenta by přitom byly na místě.

Stropnický sice není ani myš, ani aligátor, ale pokud by na Hrad kandidoval se skutečnou podporou šéfa svého hnutí, potom by se o post hlavy státu, byť v zastoupení, ucházel aligátor největší - Andrej Babiš. Předvolební billboardy, na kterých by byl Stropnický se svým předsedou, by nikoho nenechaly na pochybách, kdo na prezidenta opravdu kandiduje a komu občané dávají svůj hlas.

Bezmocný aligátor 

Za zmínku stojí ještě jedna podivnost. Zeman říká, že není favoritem volby a zároveň se zavázal k tomu, že se nebude účastnit televizních a rozhlasových debat, a to navzdory faktu, že jeho oponenti podle něj televizní diskuze považovali za jeho nejsilnější zbraň.

Znamená to, že se Zeman vzdá své nejsilnější zbraně nebo že sám televizní debaty za takovou zbraň nepovažuje? Pokud platí první možnost, je situace o to absurdnější.

Prezident si nemyslí, že je favorit, a přitom nechce použít svou nejsilnější zbraň. To nedává smysl.

Chová se takhle aligátor? Představme si mohutného plaza, který se rozhodne nechat svoji zlověstnou tlamu, které se všichni bojí, zavřenou a místo toho jen bezmocně mává ocasem a hýbe nožkama. Takový aligátor snad už ani není aligátor. Vždyť je k smíchu a je ostudou všech aligátorů. A v tento moment se dostáváme k hrůzostrašné pointě.

Co když Ovčáček svým prohlášením, že na Hradě potřebujeme aligátora, nikoli šedou myš, sofistikovaně naznačil, že už za prezidenta nechce Zemana, ale onoho tajemného muže XY, kterého i prezident Zeman považuje za favorita prezidentské volby? Potom by to všechno dávalo smysl. Jinak Bůh suď.

Zdroje:
Vlastní