Dnes je středa 15. května 2024., Svátek má Žofie
Počasí dnes 21°C Polojasno

Šokující zvěsti o obměně ministrů. Tahle jména by vás možná nenapadla

Šokující zvěsti o obměně ministrů. Tahle jména by vás možná nenapadla
Ministr Leoš Heger | zdroj: Mediafax

Poté, co Nečasova vláda prosadila takzvaný stabilizační balíček, začaly se objevovat spekulace o možných personálních změnách ve vládě. Podle Lidových novin je jisté, že kabinet má personální potíže na ministerstvu dopravy, zdravotnictví a obrany. Ale hovoří se i o dalších obměnách ministerských křesel.

Karolína Peake, předsedkyně strany LIDEM, by ráda z vlády odvolala ministra dopravy Pavla Dobeše, který ztratil její důvěru. Naopak premiér Petr Nečas jej v úřadu drží, protože jeho si Dobeš získal. Peake se podle informací LN na úterním jednání koaličních špiček přímo ptala, za jakou stranu je tedy Dobeš ve vládě a projevila silnou nespokojenost s tím, že o svých ministrech nemůže rozhodovat.

Ohrožený by mohl být ve své funkci také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Toto ministerské křeslo by totiž pro sebe chtěla získat část ODS, která Hegera kritizuje za pomalé a nedostatečné reformy. Představitelem tohoto křídla je především Marek Šnajdr, který se vzdal svého poslaneckého mandátu, nicméně zůstává předsedou správní rady VZP, přes niž protéká většina peněz na financování zdravotnictví. Heger je se Šnajdrem dlouhou dobu v ostrém konfliktu a přeje si jeho odvolání z rady.

Mluví se o přesunu, Heger ale o ničem neví

Ve čtvrtek údajně začala kolovat informace, podle které by se Heger měl přesunout na ministerstvo práce a sociálních věcí, které je volné po rezignaci Jaromíra Drábka (TOP 09). Resort zdravotnictví by pak prý převzal předseda zdravotního výboru Boris Šťastný, další z Hegerových kritiků.

Zdroje: