Dnes je pondělí 20. května 2024., Svátek má Zbyšek
Počasí dnes 21°C Dešťové přeháňky

Čína se opět pouští do slovní přestřelky s USA kvůli Tchaj-wanu

Čína se opět pouští do slovní přestřelky s USA kvůli Tchaj-wanu
USS Halsey | zdroj: Foto: Profimedia

Uprostřed pokračujícího napětí mezi Spojenými státy a Čínou vyvolal nedávný průjezd torpédoborce amerického námořnictva Tchajwanským průlivem další slovní konflikt. Průjezd, který se uskutečnil těsně před inaugurací nového tchajwanského prezidenta, vyvolal silné verbální reakce čínské armády.

Rutinní průjezd USS Halsey Tchajwanským průlivem 8. května se setkal s kritikou ze strany čínského velitelství takzvaného Východního válčiště (jedna z pěti armádních jurisdikcí), přičemž mluvčí námořnictva kapitán Li S’ obvinil USA z toho, že průjezd byl demonstrativní provokací napojenou na inauguraci nového prezidenta. Sedmá flotila amerického námořnictva průjezd obhajovala a zdůraznila svůj závazek dodržovat svobodu plavby pro všechny národy v souladu s mezinárodním právem.

Napětí mezi USA a Čínou se v posledních letech vystupňovalo a podobné výměny jsou stále napjatější. Průjezd USS Halsey přichází v klíčové době, těsně před nástupem nového tchajwanského prezidenta do úřadu a v době, kdy se Washington i Peking snaží obnovit pravidelnou diplomatickou komunikaci.

Kritický Tchajwanský průliv, který odděluje Čínu od Tchaj-wanu, je již dlouho spornou otázkou, přičemž obě strany si na tuto strategickou vodní cestu činí nároky. Tchaj-wan, samosprávná ostrovní demokracie, čelí trvalému tlaku ze strany Číny, která považuje ostrovní stát za nedílnou součást svého území a průjezd cizích válečných lodí úžinou za narušení své svrchovanosti.

Vzhledem k tomu, že Spojené státy nadále prosazují své právo proplouvat mezinárodními vodami a provádět operace pro zajištění svobody plavby v oblastech, jako je Tchajwanský průliv a Jihočínské moře, bude napětí s Čínou pravděpodobně přetrvávat. Strategický význam těchto námořních tras, které jsou životně důležité pro globální obchod, podtrhuje složitou geopolitickou dynamiku v asijsko-pacifickém regionu.

Snahy o snížení regionálního napětí mezi USA a Čínou se v posledních letech potýkají s neúspěchy, přičemž vojenské manévry a pozorovací aktivity v citlivých oblastech napětí ještě zvyšují. Opakované proplouvání amerických válečných lodí Tchajwanským průlivem připomíná přetrvávající geopolitické soupeření mezi dvěma největšími světovými ekonomikami.

Zdroje: