Dnes je sobota 27. července 2024., Svátek má Věroslav
Počasí dnes 13°C Polojasno

Zbrojířka z filmu Rust s Alekem Baldwinem se odvolala proti odsouzení

Zbrojířka z filmu Rust s Alekem Baldwinem se odvolala proti odsouzení
zdroj: Alec Baldwin na Comic-Conu, Gage Skidmoor

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení westernu Rust, se odvolala proti verdiktu, podle kterého si má odsedět 18 měsíců za mřížemi. Informovala o tom dnes agentura AP. Soud již dříve ženu uznal vinnou z neúmyslného zabití kvůli tomu, že omylem ostrými náboji nabila zbraň, ze které vystřelil herec Alec Baldwin při natáčení v Novém Mexiku. Při nehodě v roce 2021 přišla o život dvaačtyřicetiletá kameramanka Halyna Hutchinsová. Zbrojířka si již zhruba dva měsíce trestu odpykala.

Ze soudních dokumentů vyplynulo, že Gutierrezová-Reedová se odvolává proti odsouzení za neúmyslné zabití. Její obhájce podal podle AP stručně formulované odvolání a má 30 dní na předložení podrobných argumentů.

Prokurátoři viní Gutierrezovou-Reedovou z toho, že si nevědomky přinesla ostrou munici na natáčení filmu, kde to bylo výslovně zakázáno, a při manipulaci ze střelnými zbraněmi ohrozila herce a štáb, protože nedodržela základní bezpečnostní protokoly.

Baldwin, který měl ve filmu hlavní roli a snímek koprodukoval, mířil během zkoušky na kameru, když zbraň vystřelila. Ze zbraně vyšel výstřel, který zabil Hutchinsovou a zranil režiséra Joela Souzu. Baldwin tvrdí, že spoušť nezmáčkl, pouze zbraň natáhl. Soud s ním má začít 10. července.

Gutierrezová-Reedová byla u soudu zproštěna obvinění z manipulace s důkazy a stále čelí samostatnému soudnímu řízení kvůli obvinění, že do baru v centru Santa Fe vnesla střelnou zbraň.

Soud dříve konstatoval, že Gutierrezová-Reedová neprojevila dostatečnou lítost. Zbrojířka uvedla, že se na place snažila dělat, co bylo v jejích silách, přestože neměla "dostatek času, prostředků a personálu". Tvrdila také, že není "monstrem", za jaké ji lidé považují.

Zdroje: