Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Pernes: Ani sociální demokraté by nechtěli návrat totalitních praktik

Pernes: Ani sociální demokraté by nechtěli návrat totalitních praktik
zdroj: tisková zpráva

Podle slov nově zvoleného ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Jiřího Pernese instituce není zpolitizovaná, ale může tak působit. Na tom má prý jistý díl i bývalý management.

Šéf instituce Jiří Pernes ve 20 minutách Radiožurnálu uvedl, že se neplánuje zbavit svého předchůdce Pavla Žáčka. „Je odborník na komunistické represivní aparáty a bylo by škoda o něj přijít," vysvětlil.

Co se týče dlouhodobě deklarovaného záměru sociální demokracie ústav zrušit Pernes namítá, že ani v případě vítězství ČSSD v květnových sněmovních volbách nebude vše rozhodnuto, o Ústavu pro studium totalitních režimů rozhodují senátoři, jejichž obměna je pomalejší. Historik Jiří Pernes doplnil, že i ČSSD ctí demokracii a proto si ani oni nepřejí návrat totality.

Hráz proti totalitě

A právě pečlivé studium historie je podle Pernese zásadní hrází proti návratu totalitních režimů. Dodal, že je na čase zbavit činnost instituce nádechu senzačnosti. „Ústav by se měl přeměnit v historické pracoviště, které nevzbuzuje v lidech emoce," nastínil svou vizi.

V této souvislosti označil historik Jiří Pernes za velmi nešťastnou roli ústavu v kauze Milana Kundery a jeho údajného udavačství. „Toto není úlohou ústavu, aby zveřejňoval výsledky své práce v Respektu či v jiném populárním časopisu."

Na závěr Pernes uvedl, že Ústav pro výzkum totalitních režimů bude i nadále digitalizovat složky komunistické tajné policie StB a umisťovat je na web.

www.parlamentnilisty.cz