Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Odchází nejskromnější prezidentský pár světa

Odchází nejskromnější prezidentský pár světa
Uruguayský první pár, prezident Mujica s manželkou | zdroj: Profimedia

Uruguay je vzor Latinské Ameriky pro sociální rovnost, úspěšný boj s chudobou a také pro schopné politiky. Dva nejvýraznější z nich, prezidenta Josého Mujicu a jeho první dámu Lucii Topolanskou, v neděli v nejvyšším funkci vystřídají staronový Tabaré Vázquez a jeho choť María Auxiliadora Delgado. Zanechají však po sobě dědictví odvážných zákonů a skromného životního stylu, který inspiruje po celém světě.

Jsou prezidenti, kteří pro sebe nechávají stavět paláce za miliardy, mnoho mocných mužů světa má blízko k zlatu, mramoru nebo mohutným antickým sloupům.

A pak je tu José Mujica, prezident jihoamerické Uruguaye, který se svou první dámou žil během celého mandátu na chudé farmě s rozpadajícím se autem a třínohým psem. Uruguayský pár číslo jedna se stal jedním z nejbizarnějších a nejvíc fascinujících prezidentských párů na světě. 

10 let na samotce s krysami a žábou

José "Pepe" Mujica a jeho manželka Lucia Topolansky se k sobě hodí jako málokdo. Oba mají za sebou minulost guerillových bojovníků, kteří zápolili s krutou diktaturou, ale také loupili banky a přepadávali nebo unášeli lidi. Oba za to strávili ve vězení dlouhou dobu - Mujica 14 let, Topolansky o rok méně. Oba byli mučeni, Mujica mimo jiné i tím, že deset let ze svého trestu odseděl na samotce.

Prezident o tomto období nerad mluví, ale když už, zmiňuje krysy a žábu jako jediné společníky. Samotka v období uruguayské diktatury vypadala jako hluboká díra v zemi, kde se Mujica celý rok nemohl vykoupat nebo oholit. Mnozí z těch, co si prošli stejným trestem, se zbláznili nebo spáchali sebevraždu, ale Pepe nikoli. Z vězení za čtrnáct let dvakrát utekl a k útěkům opakovaně pomáhal i jiným.

Topolansky také dokázala prchnout - vězeňskou kanalizací - a dvakrát útěky spoluvězňů organizovala. Po návratu demokracie v roce 1985 se oba povstalci, nyní na svobodě, rozhodli žít spolu a vstoupit do politiky. Nadále působili jako rebelové a pokračují v tom ve svých více než sedmdesáti letech.

Promiňte, vážně jste prezidentský pár?

Na první pohled zaujme už jen jejich styl. Mujica a Topolansky se často i na významné události oblékají neformálně jako chudí uruguayští farmáři. Prezident si například zakládá na tom, že nikdy nenosí kravatu. A do práce jezdí starým VW Broukem. Především se však rozhodli opustit prezidentský palác vybavený čtyřiceti sluhy a zůstat v chudém domě. Mujica také hned po nástupu do prezidentské funkce prodal státem vlastněný opulentní prezidentský resort na břehu Atlantiku a vzdal se 90 procent prezidentského platu ve prospěch fondu na výstavbu bydlení pro nejchudší.

Jeho životní styl je stejně netradiční, jako jeho politika. Uruguayský nejvyšší představitel v porovnání například s českým prezidentem má skutečné pravomoci a plní také funkci předsedy vlády. Přestože oponenti označují Mujicův způsob vládnutí za zmatený, úspěchy se mu upřít nedají. Za jeho vlády pokračovalo rekordní snižování chudoby a naopak zvyšování rovnosti, a uskutečnila se také kompletní legalizace marihuany, ovšem pod státním dohledem.

Legalizace a potraty

Mujica si uvědomil, že extrémní kriminalita spojená s drogovým byznysem se musí řešit odvážnými kroky. Navíc nejen v Jižní Americe se kvůli užívání lehkých drog ocitly v přeplněných vězních tisíce lidí. Policie se totiž často zaměřuje na jednoduché cíle, místo aby se věnovala překupníkům. Legalizace marihuany vzbudila odpor části veřejnosti a navíc ji kritizovala americká vláda, která třímilionovou Uruguay důrazně varovala před aplikací zákona. Mujica prohlásil, že je mu to jedno a realizaci plánu dovedl do konce.

Stejně neústupně a proti vůli konzervativní katolické většiny zjednodušil ženám možnost potratů. V tom ho po celou dobu podporovala jeho manželka jako senátorka a vůdkyně levicové většiny. Díky jejich společné činnosti – a díky dlouhé historii výjimečně nezkorumpovaných a schopných politiků – je Uruguay nejprogresivnější stát Latinské Ameriky, kterým se ostatní země inspirují.

Mujica a Topolansky nyní opouští nejvýznamnější funkce v zemi, ale je možné, že se ještě vrátí. V opačném gardu, tentokrát s Topolansky v čele. Velmi často se totiž o ní mluví jako o možné kandidátce na prezidentku. A odcházející hlava státu se nechala slyšet, že to podporuje. Zřejmě se chystá intenzivněji věnovat své poněkud málo rebelantské vášni, pro kterou mu jeho kolegové z odboje přezdívali Květinář.

Uruguay, prezidentský pár Uruguayský prezidentský pár | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní