Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nečas s Kalouskem mohou do voleb položit vládu, varuje odborník

Nečas s Kalouskem mohou do voleb položit vládu, varuje odborník
Nečas (vpravo) s Kalouskem | zdroj: Mediafax

POLITOLOGOVÉ Vládní krize trvá vlastně nepřetržitě, ovšem tisk o ní už skoro nepíše. Přitom průzkumy veřejného mínění naznačují, že lidé silně cítí, že jim vláda Petra Nečase škodí. Podle politologů ale nastane u lidí další sešup obliby vládních stran, neboť velmi vnímají boj o sKarty. Právě kvůli nim totiž budou opětovně naštvaní – užili si s nimi své již na úřadech a teď zase slyší, že mají skončit. "Nedivil bych se, kdyby se vláda pár měsíců před volbami sesypala úplně," upozornil politolog Ladislav Mrklas.

Vnímají lidé vůbec politické půtky a šarvátky na jedné straně o sKarty, na straně druhé třeba o Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)? Podle politologů těžko říci, ale jisté je, že vládní strany už to mají u voličů dávno sečtené - negativně.

„Lidé, kteří jsou nezaměstnaní, mají plnou hlavu svých problémů s tím, jak se uživit, tak už ty neustále politické šarvátky snad ani nevnímají. No a sKarta jim ovlivnila jejich životy natolik, že jsou díky tomu tak naštvaní, že teď naopak vnímají to, že se budou zase rušit. Jde o to, že s tím měli plno papírování a běhání po úřadech, tak je paradoxně zase může naštvat nyní postoj ODS. Proto se zákonitě lidé budou ptát: A to ta ODS nevěděla dřív? Součet od voličů za to pak dostane ODS ve volbách,“ poznamenal v této souvislosti pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek.

Zvláště boj o sKarty se totiž v posledních dnech přiostřil. Premiér Petr Nečas tyto karty nechce a žádá, aby ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) projekt zrušila. Nejnověji pak Nečas kvůli podpoře projektu sociálních karet začal cupovat samotnou TOP 09.

Podle Nečase je velmi pozoruhodné, že ona strana stále podporuje projekt, který už přináší zisky pouze jedné firmě, a naznačuje, že by za tím mohlo být „něco většího“.

Zdroje: