Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Nečas je jako římský císař. Legalizuje otroctví, nechápe Rath

Nečas je jako římský císař. Legalizuje otroctví, nechápe Rath
zdroj: tisková zpráva

Premiér Petr Nečas a ODS chce navrhnout zpřísnění pravidel pro vyplácení sociálních dávek. Uchazeč o práci by měl na úřadu práce získat zaměstnání na plný pracovní úvazek. Myšlenka zní velmi hezky. Problém je v tom, že půjde o obecně prospěšné práce a kdo odmítne ztratí na nárok na podporu v nezaměstnanosti. Podle středočeského hejtmana Davida Ratha se Nečas inspiroval ve starověkém Římě a chce zavést otroctví.

„Sociální systém nesmí být zneužíván, protože tím je zneužívána i naše solidarita. Ti, kteří pobírají sociální dávky, si musí uvědomit, že vedle práv mají i povinnosti. Podporu si zaslouží ten, kdo si aktivně hledá práci. Ti, kteří pracovat nechtějí anebo odmítají aktivity, které jim pomohou se postavit na vlastní nohy, dávky nedostanou," uvedl k návrhu předseda ODS i vlády Petr Nečas.

Služka pro Nečasovou

Středočeský kraj má poměrně nízkou nezaměstnanost, po Praze nejnižší v České republice, ale podle hejtmana Ratha není v žádném případě možné situaci řešit příkazy a uměle vytvořenými místy při veřejně prospěšných pracích.

"Dělá to na mě dojem, že Nečas chce vybudovat něco na způsob nucených prací nebo pracovních lágrů. Připadá mi, že ten člověk nežije v realitě současné České republiky," řekl ParlamentnímListům.cz David Rath.

Celý článek na ParlamentniListy.cz