Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Kompetence zdravotních sester se zřejmě zvýší. Poslanci přehlasovali Senát

Kompetence zdravotních sester se zřejmě zvýší. Poslanci přehlasovali Senát
zdroj: tisková zpráva

Pracovní kompetence zdravotních sester by se měly zvýšit. Poslanecká sněmovna dnes přehlasovala veto Senátu k novele, která to umožní.

Pokud začne novela platit, měla by umožnit sestrám vykonávat některé činnosti před získáním specializované způsobilosti, přičemž pojišťovny jim je zaplatí. Ministerstvo očekává, že lepší podmínky přivedou do oboru nové zájemkyně.

Senátoři přitom se zákonem byli nespokojení. Nelíbilo se jim především, že by ty sestry, které chtějí pracovat u záchranné služby, museli mít pětiletou praxi. Poslanci ale veto přehlasovali a norma by měla platit v původním znění. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Norma také prodlužuje registrační období sester z šesti na deset let. Sestrám, kterým by měla registrace propadnout například v květnu 2011, by díky tomu měla platit až do května 2015, aniž budou muset o prodloužení žádat. Registrace je nezbytná, sestry bez ní nemohou samostatně pracovat. Nyní je registrováno 45.000 sester, většině z nich registrace vyprší v letech 2011 a 2012. Nápor žádostí už nyní registr těžko zvládá a vyřizování se zpožďuje.

Celý článek na ParlamentniListy.cz