Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Komentář: Lži, opisování, vydírání: Za vším (ne)hledej volby

Komentář: Lži, opisování, vydírání: Za vším (ne)hledej volby
Každý si holt večerní zábavu představuje jinak | zdroj: Profimedia

V Jihomoravském kraji nechal podnikatel Radim Jančura vyvěsit billboardy s hejtmanem Michalem Haškem a nápisem 'Kdo lže, ten krade'. Hašek hrozí žalobami, do toho se ozval jihočeský hejtman Jiří Zimola, že ho Jančura vydíral. A na ministra vnitra Milana Chovance zase pirátská strana vykopala, že opsal část své diplomky. Před volbami je zkrátka veselo.

Jančurovy partyzánské akce nejsou ničím novým. Nedávno nechal na své autobusy vylepit portrét Chovance s nápisy jako "Langer II" a "ČSSD ve stopách ODS". Dehonestační kampaň vyšuměla do prázdna, majitel Student Agency ale pokračuje dál ve stejném duchu, jen si vzal na mušku jihomoravského hejtmana. Na jižní Moravě nechal vyvěsit billboardy s Haškem a nápisem "Kdo lže, ten krade". Jančura tím poukazuje na to, že Hašek byl několikrát usvědčen ze lži a přesto se mu v politice až nebývale dobře daří.

Hašek přešel bleskově do protiofenzivy a začal přes své právníky tlačit na majitele reklamních ploch, aby inzerát stáhli, jinak podá žalobu. To celkem zabralo, protože nikdo si nechce pálit ruce a tahat se po soudech, takže billboardy začaly zase rychle mizet.  Ale i na to našel Jančura odpověď a obyvatelům kraje začal přímo do schránek rozesílat letáčky s Haškem a zmiňovaným lidovým pořekadlem.

Hašek za tím vidí samozřejmě předvolební boj, Jančura je podle něj jen prodlouženou rukou ministra financí Andreje Babiše a jeho hnutí ANO, které se ho snažilo před volbami poškodit. Jančura se hájí, že už s Babišem dávno nepeče a vše dělá jen proto, že Hašek jako usvědčený lhář nemá v politice co dělat.

Vyděračský lidumil

Z humanismu ale Jančuru nikdo podezřívat jistě nebude, za vším jsou s největší pravděpodobností hlavně jeho ekonomické zájmy. Proslýchá se, že mu na Slovensku na některých železnicích skončí monopol, rád by se proto dostal k provozování podobně dotovaných tratí v Jihomoravském kraji. A v tom mu brání právě Hašek. Takže za ušlechtilou snahou zbavit Jihomoravský kraj kontroverzního politika je pragmatický zálusk na lukrativní zakázky, které by po Haškově odchodu mohl získat. 

Ostatně této interpretaci napomáhá i další kauza, která se vynořila kolem jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, který přišel s tím, že ho Jančura dokonce vydíral. Hejtman tvrdí, že Jančura po něm chtěl, aby ovlivnil udělení licence pro jeho autobusy na lince z Českých Budějovic do Českého Krumlova. A protože Zimola odmítl, Jančura proti němu rozjel kampaň. A tak i do schránek jihočechů začaly putovat pomlouvačné letáky.

Zimola následně oznámil, že podává na Jančuru trestní oznámení. Je zajímavé, že v tomto případě Jančura ekonomický motiv kampaně nepopírá. Otevřeně přiznává, že mu kraj hází klacky pod nohy a nechce mu udělit licenci, Zimola prý mohl ve věci něco udělat, ale neudělal, čímž poškodil obyvatele kraje, kteří přece doposud velmi rádi využívali jeho žluté autobusy.

Velkou otázkou samozřejmě je, zda Jančurovy autobusy jsou či nejsou prospěšné pro obyvatele Jihočeského kraje. Zato jedno je jasné bez jakýchkoli otázek - majitel Student Agency používá velmi pochybné praktiky, aby veřejně očernil politiky, v podstatě jde o nátlakové akce na hraně zákona. 

Politici ČSSD jistě nejsou žádní svatoušci a jejich kritika je mnohdy oprávněná, ale snažit se zajistit si formou jakéhosi mediálního výpalného lepší pozici pro vlastní byznys, je naprosto nepřijatelné. Bude zajímavé sledovat, jak to dopadne s žalobami hejtmanů na Jančuru. 

Neopisuji, jen rozsáhle cituji!

Z jiného soudku je kauza, která se týká Chovance. Tentokrát za tím nestojí Jančura, ale Česká pirátská strana, která vytáhla na ministra vnitra, že opsal dvě strany své bakalářské práce z jiné, tentokrát seminární práce. Že jde o přesný opis textu, je zřejmé na první pohled. Chovanec se ani nesnažil to popírat, ale hájí se tím, že seminárku uvedl jako zdroj, takže je vše v pořádku. A samozřejmě dodal, že je to předvolební boj a umělá kauza, která ho má poškodit.

Bohužel pro něj jsou ale citační pravidla přesně daná a jeho citace jim neodpovídá. Navíc citovaná pasáž nemůže mít rozsah několika stran, citují se věty či odstavce. Pravda je, že celé studium Chovance na plzeňských právech je natolik bizarní, že hledat na něm nějaké další skvrny je skoro nošení dříví do lesa.

Chyba však není jen na Chovancově straně, ale i na univerzitě, která mu umožnila vystudovat. A problémy plzeňských práv by v tomto případě vydaly na několik článků.

Suma sumárum, poslední předvolební týden se trochu provětralo špinavé prádlo několika čelných sociálních demokratů a jeden vlivný podnikatel využil volby, aby si trochu přihřál vlastní žlutou polívku. V kontextu toho, co se před volbami u nás běžně děje, to vlastně není nic mimořádného. 

Zdroje:
Vlastní