Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Developeři banky potřebují - a naopak

Developeři banky potřebují - a naopak
zdroj: tisková zpráva

Stavebnictví, které dlouhá léta zažívalo boom, dnes spíš stagnuje, mnohde se navíc dostalo do nezáviděníhodné situace kdy developeři, jimž klesly zisky, zastavují či odkládají připravené projekty. A protože drtivou většinu z nich spolufinancují banky, oslovili jsme ing. Petra Merežka, PhD. z České spořitelny, který se tímto druhem byznysu zabývá.

Do jaké míry se na této krizi podílí ta globální, ekonomická?

To neumím přesně specifikovat, i když určitě globální krize na stavebnictví vliv má. Investoři (a zároveň uživatelé bytů) začali uvažovat, zda se jejich životní úroveň v horizontu několika let nezmění natolik, že by si luxusnější bydlení, po kterém momentálně touží, nemohli dovolit.

V Praze jsou dva hlavní klientské segmenty. Nižší až střední segment potřebuje bydlet, hledá tedy převážně menší a levnější byty. Vyšší střední až vyšší segment již bydlí a chce další nemovitost koupit nebo o tom alespoň přemýšlí (přitom však není nucen kupovat). Zatímco v prvním segmentu se bavíme o cenách do 3 mil. Kč, ve vyšším středním segmentu se investoři zajímají o byty od 4 - 5 milionů výše. I proto se teď prodávají spíše menší byty, 2-3 + 1. Majitelé totiž jejich koupí řeší svou aktuální situaci, kdy nemají kde bydlet a jsou často v časovém presu. Naopak prodej větších bytů poněkud klesá, protože lidé si nejsou jisti budoucí ekonomickou situací.

Tomuto trendu se pochopitelně musí developeři přizpůsobit a třeba i kvůli němu pozměnit své záměry. U každého developera je důležité, na který klientský segment se zaměří a jakou nabídku mu udělá. U stávajících projektů se budou muset developeři přizpůsobit novému nastavení poptávky a dost často jít s cenou dolů, čímž také přijdou o část přepokládaného zisku.

Nepromítají se případné ztráty následně i do hospodaření bank?

Nemohu mluvit obecně, vždy záleží na podmínkách, za kterých každá banka úvěr poskytuje, což je individuální. V České spořitelně zatím jednotlivé excesy developerů zvládáme, protože všechny podnikatelské záměry posuzujme velice důkladně a zkoumáme celou řadu rizik. Posuzujeme i výhled do blízké či vzdálenější budoucnosti a také zvažujeme celkový objem vypůjčených peněz.

Pochopitelně si také vybíráme klienty, u nichž máme záruky, že splní své závazky, tedy klienty spolehlivé a prověřené. To ovšem neznamená, že bychom nebyli ochotni financovat zbrusu nové projekty, se kterými přijde pro nás neznámý podnikatelský subjekt, pokud nás zaujmou a shledáme je perspektivními.

Nabízíte všem stejné podmínky?

Ke všem klientům přistupujeme individuálně a vždy posuzujeme celou řadu rizik. Například to, zda bude po produktu poptávka, zda je developer schopen projekt v daném čase, kvalitě a kvantitě dokončit nebo jestli je stavební firma schopná práce dokončit včas. Pokud s nějakým klientem spolupracujeme dlouhodobě a máme s ním dobré zkušenosti, promítne se to i v podmínkách úvěru. Nicméně banky musí především hospodařit tak, aby ochránily finance střadatelů a zhodnotily je.    

Některá velká obchodní centra se potýkají s nízkou návštěvností, jak vidíte jejich další vývoj?

Důležité je, aby developer o svém záměru neustále přemýšlel a byl schopen ho v případě potřeby přizpůsobovat. Znám projekty, které se vnitřně restrukturalizovaly, a díky tomu jsou úspěšné. Přehodnocením původních záměrů tak může dojít k velice příznivému růstu návštěvnosti. Například z nákupního centra ve Stodůlkách se kvůli nedostatku zákazníků před rokem a půl stáhnul pro ně klíčový hypermarket Tesco a s centrem to vypadalo všelijak. Ovšem poté, co tam řetězec XXXLutz začal prodávat nábytek, se situace změnila a centrum prosperuje. Svou polohu si postupně nachází i Šestka či Nové Butovice.

Do jaké výše jste ochotni poskytnout úvěr - myslím procentuelně.

V období globální ekonomické krize jsme půjčovali přibližně do 60 % nákladů rezidenčního projektu. V tuto chvíli již půjčujeme asi do 65 % nákladů. Každý projekt však posuzujeme individuálně. Na všechny projekty během jejich realizace dohlížíme a pokud se developer dostane do potíží, snažíme se s ním společně najít řešení. A pokud má klient snahu problémy řešit, podpoříme ho.

Jan JANULA