Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: Čau živnostníci, nesu vám koblihy. To koukáte!

Komentář: Čau živnostníci, nesu vám koblihy. To koukáte!
ANO, koblihy budou - i pro živnostníky | zdroj: Profimedia

Živnostník by měl být z pohledu vlády užitečný druh. Nekecá, maká jako šroubek, aby si vydělal, nemarodí, protože si to nemůže dovolit, a za krize nechodí na pracák s nataženou rukou. Že by se toho Babiš a spol. dovtípili?

Mezi Ašským výběžkem a řekou Moravou jsou živnostníci rozšířeni. Z evidence správy sociálního zabezpečení přitom vyplývá, že jich přibývá. Loni se jejich populace rozrostla na 991 000. (Číslo zahrnuje jen ty, kteří si samostatnou činností skutečně vydělávají).

To je hromada voličských hlasů. Škoda je nechat ležet ladem, anebo přenechat jiným stranám. Nemá to v úmyslu ani premiér a šéf strany, která slibuje, že bude líp. A tak těm, kteří si na sebe samostatně vydělávají, po pěti letech ve vládě vzkázal:

Vaše zlaté časy jsou za dveřmi

Andrej Babiš a Alena Schillerová nabídnou živnostníkům administrativní úlevu. Ti, kteří mají obrat do milionu korun a neplatí daň z přidané hodnoty (DPH), dostanou možnost uhradit daně i zdravotní a sociální odvody jednou pevnou částkou. Živnostníci tak nebudou muset vést evidenci příjmů s daňovým přiznáním a snášet otravné kontroly.

profimedia-0377626266 (1) A tuhle znáš, Andreji? Kolik živnostníků je potřeba k výměně žárovky? | zdroj: Profimedia

Z pohledu živnostníků – fajnová změna. Může jim ušetřit hromadu času.

Z pohledu občanských demokratů – zlodějna. Tuhle antibyrokratickou věc slibovali v programu oni, ne ANO.

Není to ale poprvé, co ANO vykrádá volební programy. Sociálním demokratům, kteří chtěli zavádět bezplatnou veřejnou dopravu pro děti, studenty a seniory, vzal premiér vítr z plachet pětasedmdesátiprocentní slevou ještě před tím, než nakráčeli do vlády.

V politice se zkrátka na nějaká autorská práva odvolávat nemůžete. Občanští demokraté se proto mohou chystat za hlavu a vyčítat si, proč obdobnou úlevu pro živnostníky nezavedli už dřív. Měli na to přece dost času. Česku vládli dohromady jedenáct let a másla na hlavě mají až až.

Zaplať a podnikej

Ostatně, zmíněnou administrativní úlevu ani ODS nevymyslela. Jednotnou paušální daň, kterou teď slibuje ANO, formulovala před třemi lety Hospodářská komora.

Komora, nejautoritativnější zástupce podnikatelů v Česku, navrhla, aby živnostník, který vyrovná závazky vůči státu stanovenou paušální částkou a na jeden účet, nebyl zařazen do systému elektronické evidence tržeb. Živnostníci, kteří neplatí daň z přidané hodnoty, by pak nemuseli podávat každý rok tři formuláře, tedy daňové přiznání, přehledy pro správu sociálního zabezpečení a pro pojišťovnu.

Občanští demokraté si tento rozumný návrh, který může zjednodušit podnikání více než 400 000 živnostníkům, vložili do svého programu. V jejich vyšehradské deklaraci je popisován jako princip 'Zaplať a podnikej bez dalších kontrol'.

Ztraceno v byrokracii

V nedělním příspěvku na Facebooku Babiš lamentuje: "Víte, kolik musí živnostník oběhat razítek před spuštěním třeba malé cukrárny? Dvacet. A víte, kolik kontrol potom může ročně čekat? I přes třicet. Tak tohle je výsledek podpory živnostníků za posledních dvacet let. Kolik času stát živnostníkovi vůbec poskytne na to, aby dokázal firmu založit a nějak rozjet?"

Skromně přitom pomlčel, že byl tři a půl roku ministrem financí, který spustil lavinu nekoordinovaných kontrol, a teď rok a půl vede vládu. A nezištně nezmínil ani to, kolik povinností živnostníkům finance za jeho vedení naložily.

Živnostníci každopádně nadšením nevyskakují. Zkušenosti je nabádají, aby se drželi při zemi. Záměr může nakrásně dopadnout jako dřívější Babišův projekt, který rozšiřoval okruh podnikatelů oprávněných danit paušálem. Byl spojen s tak náročnou administrativou, že v roce 2017, kdy byl zaveden, zaplatilo paušální daň pouhých 57 podnikatelů. Loni jejich počet poklesl na 53 (popsáno tady).

Antibyrokratická akce se prostě vytratila v byrokracii. Ukázalo se, že podat daňové přiznání je nakonec mnohem jednodušší, než žádat o paušál.

Skončí to příště líp? ANO – ne, tipněte si.

Zdroje:
Vlastní