Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Ženevské setkání Bidena s Putinem. První část jednání přinesla nezodpovězené otázky

Ženevské setkání Bidena s Putinem. První část jednání přinesla nezodpovězené otázky
Biden s Putinem usedli v knihovně za přítomnosti svých ministrů zahraničí, kam byli na chvíli vpuštěni i zástupci médií | zdroj: Profimedia

V Ženevě skončila po necelých dvou hodinách první část rozhovorů mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Po pauze se bude pokračovat v širším formátu, informovala agentura RIA Novosti s odvoláním na mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Úvodního jednání ve vile La Grange se kromě hlav států účastnili také ministři zahraničí - americký Antony Blinken a ruský Sergej Lavrov. Po přestávce se k nim připojí další členové obou delegací.

Chaotické vystoupení před médii

Úvodní vystoupení amerického prezidenta Joea Bidena a šéfa Kremlu Vladimira Putina před zástupci médií na dnešní ženevské schůzce mělo podle vyjádření novinářů a Bílého domu chaotický průběh. Reportéři se po příjezdu obou lídrů do vily La Grange překřikovali a doslova bojovali o místo v knihovně, kde Biden a Putin společně usedli. Mluvčí amerického prezidenta pak zpochybňovala tvrzení, že by Biden souhlasně kýval hlavou na dotaz, zda ruské hlavě státu důvěřuje.

Oba prezidenti si na začátku odpoledne nejdříve u vchodu do historické vily na břehu Ženevského jezera potřásli rukama a po „celkem trapné“ chvilce se odebrali dovnitř, popisuje začátek setkání zpravodajka britské stanice BBC. Biden s Putinem pak usedli v bohatě zdobené knihovně za přítomnosti svých ministrů zahraničí, kam byli na chvíli vpuštěni i zástupci médií.

„Oba muži seděli s kamennými tvářemi a v tichosti, zatímco zástupci zpravodajských médií se přetlačovali, aby se dostali dovnitř,“ shrnul tuto část schůzky deník The New York Times. Zpravodajka americké televize CBS Christina Ruffiniová na twitteru uvedla, že „masivní klubko“ ruských novinářů přitom zabránilo ve vstupu člověku, který měl zprostředkovávat audiozáznam pro americká média. „Ať se tyhle věci plánují sebevíc (a že se plánují hodně), v daný den se nakonec vždycky něco vymkne kontrole,“ komentovala vývoj Ruffiniová.

Joe Biden a Vladimir Putin Prezidenti Ruska a USA po úvodním ceremoniálu jednali za zavřenými dveřmi pouze ve společnosti šéfů diplomacií svých zemí | zdroj: Profimedia

Biden ani Putin podle všeho během úvodních momentů prakticky neodpověděli na žádnou z otázek, které na ně reportéři pokřikovali. Yamiche Alcindorová z televize PBS na twitteru uvedla, že americký prezident se jednu chvíli podíval přímo na novináře, který se jej tázal, zda Putinovi důvěřuje, a že při tom souhlasně pokývl hlavou. To ovšem vzápětí rozporovala mluvčí Bílého domu Kate Bedingfieldová.

„Byla to chaotická skrumáž, kde novináři křičeli jeden přes druhého. Prezident zcela zjevně nereagoval na žádnou konkrétní otázku, nýbrž přikyvoval na výraz uznání médiím obecně,“ napsala na twitteru.

Na Putina zase mířila například otázka, proč se bojí vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného, kterého před několika měsíci v Rusku otrávili nervovým jedem. Ruský prezident údajně na otázky slovně nereagoval. „Putin mě slyšel a neodpověděl. Biden mi poslal úsměv od ucha k uchu,“ napsala reportérka agentury Bloomberg Jennifer Jacobsová.

Jednání o strategické stabilitě i o klimatu

Prezidenti Ruska a USA po úvodním ceremoniálu jednali za zavřenými dveřmi pouze ve společnosti šéfů diplomacií svých zemí. Summit v Ženevě by mohla trvat několik hodin a není vyloučen rozhovor Putina a Bidena „mezi čtyřma očima“.

Vpodvečer, po skončení jednání, by měl Biden a Putin vystoupit před novináři. Americký prezident do Ženevy dorazil z Bruselu už v úterý odpoledne, kdy ho přivítal prezident Parmelin. Putin přicestoval dnes a podle deníku Neue Zürcher Zeitung si oficiální uvítání na letišti nepřál. Na místo jednání ruský prezident dorazil jako první. Prezidentský summit začal krátce před 13:30 po příjezdu Bidena z hotelu.

Hlavy velmocí měli hovořit o dvoustranných vztazích, o strategické stabilitě, o urovnání regionálních konfliktů nebo o boji s koronavirovou pandemií. Mezi další témata rozhovorů měly patřit také klimatické změny, ruská vojenská aktivita u ukrajinských hranic, počítačová kriminalita nebo pokus o otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.

Jde o první setkání obou prezidentů, a to v situaci, kdy vztahy Moskvy a Washingtonu jsou velmi chladné. Je to rovněž první rusko-americký summit od července 2018, kdy se Putin v Helsinkách setkal s tehdejším šéfem Bílého Domu Donaldem Trumpem.

Zdroje: