Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Rusko bude vždy hájit své zájmy, prohlásil Putin

Rusko bude vždy hájit své zájmy, prohlásil Putin
Přehlídka na moskevském Rudém náměstí | zdroj: Profimedia

Rusko je vždy připravené hájit své národní plány a zajišťovat bezpečnost svých lidí. Uvedl to ruský prezident Vladimir Putin na vojenské přehlídce na moskevském Rudém náměstí. Přehlídky u příležitosti 76. výročí vítězství nad nastickým Německem se zúčastnil i český velvyslanec Vítězslav Pivoňka.

„Válka přinesla tolik nesnesitelných zkoušek, zármutku a slz, že na ni nelze zapomenout. A neexistuje odpuštění ani omluva pro ty, kteří znovu uvažují o agresivních plánech,“ prohlásil Putin. Rusko podle něj důsledně hájí mezinárodní právo. „Ale zároveň budeme pevně hájit naše národní zájmy, zajišťovat bezpečnost našich lidí,“ dodal šéf Kremlu.

Přehlídky v Moskvě se zúčastnilo 37 armádních jednotek. Před tribunou, na níž stál Putin a další ruští činitelé, projelo v mechanizované koloně 190 kusů bojové a speciální techniky. Nad Rudým náměstím pak přeletěly desítky letounů a helikoptér, včetně nejmodernějších bojových strojů.

Bez vysokých zahraničních hostů

Vojenská přehlídka se v ruské metropoli konala prakticky bez účasti vysokých zahraničních hostů, s výjimkou tádžického prezidenta Imomaliho Rachmona, který je v Moskvě od soboty na návštěvě. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v pátek sdělil, že Rusko tentokrát zahraniční hosty nepozvalo. „Tohle není jubilejní rok, takže se nepočítá se zvaním zahraničních účastníků,“ řekl.

Vedoucí západní činitelé ale v posledních letech tuto akci ignorují vzhledem k ruské anexi ukrajinského Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje separatistům na východě Ukrajiny. Navíc vztahy Ruska se Západem se v dubnu vyostřily poté, co Česko kvůli podezření na podíl ruských služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, identifikovaných jako ruští zpravodajci. Tento krok vyvolal diplomatický konflikt s Moskvou, která v odvetě vyhostila 20 pracovníků českého velvyslanectví v Rusku.

Při vojenské přehlídce v Moskvě byl přítomen i český velvyslanec Vítězslav Pivoňka, jak o tom v sobotu informovalo ministerstvo zahraničí.

Nejmodernější technika

Ruská armáda v Moskvě předvedla mimo jiné nejnovější pěchotní obrněná vozidla BMD-4M a BTR-MDM. Objevily se i nové tanky T-72B3M, T-80BVM, T-90M a T-14 Armata. Z raketových a dělostřeleckých sil se představily například operativně taktické rakety Iskander, raketomety Tornado-S, raketové komplexy Pancir-S a odpalovací zařízení raketového komplexu Jars.

Závěr přehlídky obstaraly přelety 76 letounů. Byly mezi nimi strategické bombardéry Tu-160 a Tu-95MS, stíhačky Su-35S a MiG-31K, schopné nést hyperzvukové střely Kinžal, a také nejmodernější ruské stíhačky Su-57. Mezi vrtulníky byly úderné stroje Mi-35, Ka-52 "Alligator" a Mi-28 „Noční lovec“.

Vojenské přehlídky v menším rozsahu se dnes konaly i v dalších 28 velkých ruských městech.

Zdroje: