Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Nový federální svátek. Senát USA schválil 19. červen jako den připomínající konec otroctví

Nový federální svátek. Senát USA schválil 19. červen jako den připomínající konec otroctví
Juneteenth se jako svátek slaví ve většině amerických států, a to hlavně na lokální úrovni. Zpívá se a tradičně se také předčítá z dokumentu, kterým bylo zrušeno otroctví | zdroj: Profimedia

Americký Senát v úterý schválil návrh zákona, díky němuž se 19. červen stane federálním svátkem připomínajícím konec otroctví ve Spojených státech.

Federálních svátků by tak mělo být nově 12. Informovala o tom agentura AP, podle níž návrh zákona zřejmě hladce projde i Sněmovnou reprezentantů, která ho pošle k podpisu prezidentovi Joeu Bidenovi.

Přestože se konfederační vojáci vzdali už v dubnu 1865, poslední otroci se o tom dozvěděli právě až v červnu. Takzvaný Juneteenth, což je složenina z anglických výrazů pro červen a devatenáctý (June a nineteenth), připomíná 19. červen 1865, kdy do texaského Galvestonu přivezl generál armády Unie Gordon Granger zprávu o osvobození a emancipaci otroků. Prezident Abraham Lincoln rozhodl o jejich zrovnoprávnění už dříve, v mnoha jižanských státech, včetně Texasu, ale nebylo toto rozhodnutí uplatňováno.

"Prohlášení 19. června za federální svátek je velkým krokem k uznání chyb minulosti," řekl vůdce senátní většiny Chuck Schumer. "Musíme ale pokračovat na zajištění spravedlnosti," dodal.

Senátor Edward Markey ze státu Massachusetts napsal na svůj twitter: "Máme před sebou dlouhou cestu k rasové spravedlnosti ve Spojených státech, a té nelze dosáhnout, aniž bychom uznali prohřešky způsobené otroctvím. Je čas, aby se z Juneteenth stal federální svátek."

Juneteenth se jako svátek slaví ve většině amerických států; placeným svátkem je 19. červen pro státní zaměstnance například v Texasu, New Yorku, Virginii či Washingtonu.

Zdroje: