Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zemřela italská herečka Sandra Milo, múza Federika Felliniho

Zemřela italská herečka Sandra Milo, múza Federika Felliniho
Sandra Milo | zdroj: Profimedia

Ve věku 90 let zemřela italská herečka Sandra Milo. Patřila k nejznámějším tvářím italského filmu a televize druhé poloviny 20. století a média ji označují za múzu režiséra Federika Felliniho.

Sandra Milo, vlastním jménem Salvatrice Elena Grecová, se narodila v roce 1933 v Tunisku. Filmovou herečkou se stala v polovině 50. let a za svou kariéru hrála ve zhruba sedmi desítkách italských filmů. Obsazovali ji známí režiséři jako Roberto Rosselini, Sergio Corbucci, Dino Risi či Luciano Salce.

Nejintenzivnější vztah však měla s režisérem Federikem Fellinim, který ji obsadil do filmů Giulietta a duchové či 8 a půl. Vedle profesního vztahu byla Milo skoro dvě desítky let i milenkou známého režiséra. „Felliniho jsem obrovsky milovala,“ řekla herečka loni v rozhovoru s deníkem La Repubblica.

V menších produkcích Milo hrála i v posledních letech. V roce 2020 na sebe přitáhla pozornost tisku, když se přivázala před sídlem italské vlády v centru Říma. Chtěla tímto způsobem upozornit na obtížnou ekonomickou situaci, kterou během pandemie covidu-19 zažívali kvůli opatřením proti šíření koronaviru pracovníci ve filmu a kultuře. Tehdy ji přijal premiér Giuseppe Conte.

Zdroje: