Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Šlachta bude kandidovat do Senátu, s Motoristy míří Přísaha k evropským volbám

Šlachta bude kandidovat do Senátu, s Motoristy míří Přísaha k evropským volbám
Robert Šlachta | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Předseda hnutí Přísaha a bývalý policista Róbert Šlachta plánuje na podzim kandidovat do Senátu na Břeclavsku. V čele evropské kandidátky bude mít Přísaha spolu s uskupením Motoristé sobě závodníka Filipa Turka. Memorandum o společném postupu a koalici pro volby do Evropského parlamentu dnes v Praze Šlachta podepsal s předsedou Motoristů Petrem Macinkou. Mluvčí bývalého prezidenta Václava Klause bude na kandidátní listině trojkou, dvojkou bude jihočeská lídryně Přísahy Nikola Bartůšek. Na kampaň, kterou hodlají spustit dva měsíce před hlasováním, tedy v dubnu, chce Macinka vybrat deset milionů korun. Šlachta uvedl, že kandidáti vyjedou za voliči, cílem koalice je zisk dvou mandátů. Česko má v EP nárok na 21 křesel.

Přísaha s Motoristy nabídne voličům závazek postupovat na evropské půdě proti omezení suverenity ČR. Aktivně hodlá navrhovat přísnou ochranu hranic před nelegální migrací, postupovat proti znovuprosazení zákazu spalovacích motorů či takzvané Zelené dohodě. Pětice dnes představených priorit obsahuje také „jasný postoj proti zrušení české koruny a zavedení eura“. Macinka na tiskové konferenci odpovídal i na dotaz ohledně názoru exprezidenta Václava Klause na spolupráci Přísahy a Motoristů v evropských volbách. Uvedl, že o tom s ním hovořil během oběda a exprezident si myslí, „že to dává smysl“.

Šlachta kvůli ambici kandidovat na podzim do horní parlamentní komory půjde do červnových evropských voleb z posledního místa kandidátky. S Macinkou o koalici vyjednával od podzimu. Tehdy Motoristé jednali i se Svobodnými.

Šlachta získal v září 2022 v komunálních volbách v rodných Pohořelicích na Brněnsku 41,29 procenta hlasů. Hnutí, které bývalý policista založil, kandidovalo v komunálních volbách poprvé.

Ve sněmovních volbách 2021 hnutí zůstalo těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk poslaneckých mandátů. Výsledkem 4,68 procenta ale předčila například sociální demokraty nebo komunisty, kteří ze sněmovny vypadli. Na Brněnsku měla Přísaha největší podporu, a to 7,87 procenta, na Břeclavsku 7,19 procenta, na Znojemsku 6,50 procenta, na Blanensku 6,01 procenta hlasů. Na Hodonínsku hnutí získalo 4,99 procenta a v Brně 4,85 procenta voličů.

Zdroje: