Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Zemřela Gina Lollobrigida

Zemřela Gina Lollobrigida
Gina Lollobrigida | zdroj: Profimedia

Ve věku 95 let zemřela italská herečka Gina Lollobrigida. Patřila k nejznámějším tvářím italské poválečné kinematografie a k sexsymbolům 50. a 60. let 20. století. K jejím nejslavnějším filmům patří Krásky noci, Fanfán Tulipán, Zvoník u Matky Boží, Chléb, láska a žárlivost či Italské prázdniny.

Dveře do světa filmu jí otevřely snímky Pozor, banditi! z roku 1951 a právě Fanfán Tulipán, který se v kinech promítal o rok později. Lollobrigida hrála ve filmech nejznámějších italských poválečných režisérů, kterými byli například Vittorio De Sica, Mario Monicelli či Pietro Germi.

Na úmrtí Lollobrigidy reagovala už řada italských politiků či jejích kolegů. Další ikona italské kinematografie, která byla svého času její soupeřkou ve filmovém světě, osmaosmdesátiletá Sophia Lorenová novinářům řekla, že ji úmrtí kolegyně hluboce zasáhlo a zarmoutilo.

„Opustila nás Gina Lollobrigida, skvělá herečka, která se zapsala do historie mezinárodní kinematografie. Italská ikona ve světě. Zůstane na Olympu kultury a umění. Ať odpočívá v pokoji,“ napsal v reakci na twitteru italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Ministr kultury Gennaro Sangiuliano připomněl, že Lollobrigida byla protagonistkou italské kinematografie více než půlstoletí. „Její kouzlo zůstane věčné,“ uvedl Sangiuliano. Náměstkyně z jeho ministerstva Lucia Borgonzoniová uvedla, že na památku Lollobrigidy vznikne po ní pojmenovaná cena.

Smutek nad úmrtím italské herečky vyjádřil i německý velvyslanec v Itálii Viktor Elbling. „Truchlíme nad odchodem Giny Lollobrigidy, velmi známé a milované také v Německu. S nezapomenutelnou Lollo končí kus významné italské, evropské i světové kinematografie,“ uvedl Elbling. „Opustila nás velká legenda italského filmu. Odpočívej v pokoji, Gino Lollobrigido,“ napsal na twitteru španělský herec Antonio Banderas.

S filmovou ikonou se loučí i italská média. „Ciao Lollo. Jedna z největších ikon italské kinematografie zůstává s vámi,“ napsala na twitteru veřejnoprávní televize Rai a připojila odkaz (ZDE) na filmy a rozhovory s touto herečkou.

Před vstupem do filmového světa se Lollobrigida věnovala modelingu a v roce 1947 skončila druhá v soutěži krásy Miss Italia. Věnovala se také fotografii, charitě nebo politice. Loni kandidovala v parlamentních volbách za skupinu menších levicových organizací.

Italský tisk připomněl, že Lollobrigida bylo loni v září hospitalizována, protože si při pádu doma zlomila nohu. Kromě zdravotních problémů musela herečka v posledních letech svého života řešit i právní spory. Její syn Andrea Milko Skofic žádal italské soudy, aby stanovily matce opatrovníka, což Lollobrigida soustavně odmítala. Podle syna nebyla herečka schopna spravovat svůj majetek.

profimedia-0488004399 Gina Lollobrigida | zdroj: Profimedia

Zdroje: