Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zemřel „Putinův“ gerontolog, který lidem sliboval, že se dožijí nejméně stovky

Zemřel „Putinův“ gerontolog, který lidem sliboval, že se dožijí nejméně stovky
Vladimir Putin a Vladimir Chavinson | zdroj: Profimedia

Ve věku 77 let zemřel jeden z předních ruských gerontologů, člen ruské akademie věd Vladimir Chavinson. Vědec, kterého média označovala za „osobního gerontologa“ prezidenta Vladimira Putina, se zabýval problémy stárnutí a prodloužení aktivního života. Patentovaných měl 13 léků a 64 doplňků stravy na základě peptidů, tedy chemických sloučenin organického původu, tvořených aminokyselinami.

Putin jej v roce 2017 vyznamenal státním řádem za zvláštní zásluhy v medicíně. Tehdy Chavinson - i s odvoláním na bibli a na Guinnessovu knihu rekordů - vysvětloval petrohradskému serveru Fontanka, že lidský organismus je s to dožít se 120 let a rozhodně minimálně sta let. Vždyť Francouzka Jeanne Calmentová se dožila 122 let a Ruska Varvara Semenjakovová 117 let, „a tak 100 let je minimum“, tvrdil vědec.

Lékař ve vzpomínaném interview sliboval Putinovi dalších „přinejmenším 20 let“ aktivního života a označoval jej za „vzor“ s „vynikajícím potenciálem“. Medicína podle něj měla pomoci prodloužit život státních představitelů, protože podle Chavinsonova tvrzení není nikdo schopen nahradit zkušeného vůdce.

Právě objevné využití peptidů přineslo Chavinsonovi světovou proslulost, když s jejich pomocí zachraňoval zdraví likvidátorů havárie v Černobylské jaderné elektrárně. Pomáhal také lidem postiženým zemětřesením v Arménii v roce 1988 a dalším 112 milionům lidí po celém světě, napsal petrohradský gubernátor Oleg Ergašev v nekrologu.

Zdroje: