Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zemřela nejstarší Japonka - druhý nejstarší člověk světě

Zemřela nejstarší Japonka - druhý nejstarší člověk světě
Fusa Tatsumiová | zdroj: Profimedia

Ve věku 116 let zemřela Fusa Tatsumiová, nejstarší člověk v Japonsku a patrně druhý nejstarší člověk na světě. Informovala o tom agentura Kjódó s odvoláním na představitele města Kašiwara v prefektuře Ósaka, kde žena žila.

Nejstarším žijícím člověkem je podle Guinnessovy knihy rekordů Španělka Maria Branyasová, které je rovněž 116 let a narodila se o několik týdnů dříve než Japonka.

Tatsumiová se narodila 25. dubna 1907 a v poslední době trávila většinu času na lůžku v pečovatelském domě v Kašiwaře, kde často zdravila místní zaměstnance. Nejstarším žijícím člověkem v Japonsku se stala loni v dubnu po úmrtí 119leté ženy ve Fukuoce, uvedlo japonské ministerstvo zdravotnictví.

Od letošního ledna je nejstarším žijícím člověkem Maria Branyasová, která se narodila 4. března 1907, vyplývá z Guinnessovy knihy rekordů. V lednu totiž zemřela ve věku 118 let francouzská řeholní sestra André. Rekord nejdéle žijící osoby nadále drží jiná Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v roce 1997 ve věku 122 let.

 

Zdroje: