Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Se Silviem Berlusconim se přišly rozloučit tisíce lidí

Se Silviem Berlusconim se přišly rozloučit tisíce lidí
Pohřeb Silvia Berlusconiho | zdroj: Profimedia

V milánské katedrále Narození Panny Marie se dnes konal státní pohřeb Silvia Berlusconiho. Bývalý italský premiér zemřel v pondělí ve věku 86 let. Obřadu se zúčastnili prezident Sergio Mattarella, premiérka Giorgia Meloniová i zahraniční představitelé. V centru Milána ceremonii vysílané na velkoplošných obrazovkách přihlížely davy lidí.

Tisíce lidí před katedrálou i v ní tleskaly na znamení úcty, když byla Berlusconiho rakev vyzdvižena z pohřebního vozu a vnesena do dómu. Spolu s partnerkou zesnulého Martou Fascinaovou šly za rakví Berlusconiho děti: Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora a Luigi.

Zhruba hodinový smuteční obřad, který začal v 15:00 SELČ, vedl arcibiskup Mario Delpini. Berlusconiho během kázání označil za člověka „plného života, lásky a radosti“. Uvnitř dómu ceremonii přihlíželo na 2000 lidí, včetně špiček italské politiky a dalších expremiérových příbuzných. Někteří lídři opozičních stran ale předem ohlásili, že se pohřbu nezúčastní kvůli Berlusconiho rozporuplné osobnosti; někdejší čtyřnásobný premiér čelil u soudů řadě obvinění a mimo jiné byl pravomocně odsouzen za daňové úniky.

Ze zahraničních představitelů byli přítomni například maďarský premiér Viktor Orbán, katarský emír Tamim bin Chalífa Sání či irácký prezident Abdal Latíf Rašíd. Dostavila se řada ministrů zahraničí či Manfred Weber, šéf Evropské lidové strany, jejímž členem je Berlusconiho strana Vzhůru, Itálie. Českou republiku zastupoval velvyslanec v Itálii Jan Kohout.

Příznivci pravicového expremiéra obřad sledovali na náměstí před milánským dómem, byla to pro ně jediná možnost, jak se s Berlusconim veřejně rozloučit. Rodina před pohřbem neuspořádala obvyklé vystavení rakve. Mnoho lidí v posledních dnech nosilo květiny k vile v obci Arcore, kde Berlusconi bydlel, a vzpomínali tam na premiéra, který byl posledních skoro 30 let zásadní postavou italské politiky.

Berlusconiho tělo bude po pohřbu, který skončil bouřlivým potleskem, zpopelněno a popel bude uložen v rodinném mauzoleu ve vile v Arcore, řekl agentuře Reuters zdroj blízký rodině. Italská média hrobku popisují jako stavbu z bílého mramoru s podzemní márnicí. Uprostřed stojí sarkofág vyrobený pro Berlusconiho a na stěnách je vytesán vlys představující řetězy, přičemž svázané kruhy jsou považovány za symbol rodinného svazku.

Berlusconi zemřel v milánské nemocnici San Raffaele po náhlém zhoršení zdravotního stavu ve spojitosti s chronickou leukémií. Rakev s tělem nejdéle sloužícího poválečného premiéra, mediálního magnáta a šéfa vládní strany Vzhůru, Itálie poté byla v Berlusconiho vile v Arcore, kam se s ním mohli přijít rozloučit rodinní příslušníci a blízcí přátelé.

Italská vláda na dnešek vyhlásila státní smutek, vlajky na úředních budovách jsou od pondělí spuštěny na půl žerdi. Kvůli smutku se v obou komorách italského parlamentu tento týden nekoná žádné hlasování, oboje kritizovala část opozice, podle které zesnulý politik rozděloval národ.

Berlusconiho dnes inzerátem přes celou stránku v hlavních italských denících uctila jeho rodina. „Nejsladší tati, děkujeme ti za tvůj život, děkujeme ti za tvou lásku, navždy budeš žít v nás,“ uvedly jeho děti.

figli-berlusconi_pagina-giornali-702x1024 Berlusconiho dnes inzerátem přes celou stránku v hlavních italských denících uctila jeho rodina | zdroj: www.dire.it

Zdroje: