Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zeman přehrává Babišovy noty: „Pavel nemá zkušenosti, rozumí jen armádě“

Zeman přehrává Babišovy noty: „Pavel nemá zkušenosti, rozumí jen armádě“
Miloš Zeman. Po mně zažijete očistec. | zdroj: Profimedia

Miloš Zeman se zapojil do prezidentské kampaně Andreje Babiše. V rozhovoru pro Blesk podpořil expremiéra a vůdce hnutí ANO a vylíčil Petra Pavla jako kandidáta, který pro prezidentství nemá potřebnou kvalifikaci.

Generál na Hrad nepatří

„Těžko bych mu dokázal přiznat kvalifikaci v jiné oblasti, protože ty oblasti prakticky nestudoval, ani se jimi nijak nezabýval. Podle mého názoru prezident potřebuje být odborníkem na socioekonomická témata, která pálí veřejnost,“ řekl prezident

Babiš podle dosluhujícího prezidenta takové zkušenosti má.

Pavel na twitteru na Zemanova slova reagoval tím, že Babiš má větší zkušenost s politikou imponující dosluhující hlavě státu, tedy politikou rozdělování, chaosu, překrucování faktů a lží

„Nejsme v Latinské Americe, aby hlavou našeho státu byl voják.“                                         Miloš Zeman, prezident

Zeman také řekl, že není normální, aby v čele státu stál generál.

„V drtivé většině civilizovaných zemí není hlavou státu voják, a je třeba přemýšlet o tom, proč tomu tak je. Kdysi jsem říkal, že nejsme v latinské Americe, aby hlavou našeho státu byl voják. To už ale neplatí, protože už ani tam nejsou generálové prezidenti a byli nahrazeni civilními prezidenty,“ prohlásil prezident.

Zeman pravil, že výsledek prvního kola, v němž Pavel přeskočil Babiše o pouhých 22 843 hlasů, považuje za remízu.

Expremiérovi podle jeho názoru citelně pomohlo, že ho krátce před volbou soud (nepravomocně) zprostil obžaloby v kauze Čapí hnízdo, roli hrála také nedávná návštěva u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a odstoupení odborářského předáka Josefa Středuly z voleb.

Středula sice podpořil Nerudovou, většina jeho voličů ale podle Zemana stejně hlasovala pro Babiše.

volby konečný výsledek zdroj: ave/Power Point

Zeman dříve vyjádřil podporu Babišovi i Středulovi, Středulu ale přestal podporovat po demonstraci na Václavském náměstí v Praze, které se zúčastnil jen nízký počet lidí.

‚S oběma zažijeme očistec‘

Prezident očekával, že by černými koňmi volby mohli být podnikatel Karel Diviš a poslanec SPD Jaroslav Bašta. Diviš se ale podle něj v jedné z televizních debat choval jako blázen, když začal napadat ostatní kandidáty místo prezentace svého pozitivního programu. Bašta mohl mít podle prezidenta šanci, protože podepsal Chartu 77 a byl politickým vězněm.

Bašta, jehož výrok, že prezident může odvolat vládu, byl podle Zemana přinejmenším „krajně sporný“ nakonec skončil pátý, Diviš předposlední.

Do druhého kola, které se uskuteční za dva týdny, v sobotu voliči poslali Pavla se 35,4 procenta hlasů a Babiše 34,99 procenta.

V závěru rozhovoru Zeman své vyhraněné názory nečekaně zmírnil. 

„Není to dramatická volba. Zatímco paní Nerudová prohlásila, že Andrej Babiš je zlo, z čehož implicitně vyplývalo, že Petr Pavel je ráj. Svým způsobem jsou ale oba dva očistec. S oběma zažijeme dobré i zlé. Žádný prezident není ideální. Ať se rozhodneme jakkoliv, dramatická volba to nebude,“ řekl dosluhující prezident.

Zdroje:
ČTK, Blesk