Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Pavel a Babiš postupují do finále prezidentských voleb

Pavel a Babiš postupují do finále prezidentských voleb
Finalisté: Petr Pavel a Andrej Babiš. Kterému z nich bude do smíchu i za dva týdny? | zdroj: Profimedia

Příští český prezident vzejde z duelu Andreje Babiše s Petrem Pavlem. 

Petr Pavel v prvním kole voleb až v samotném závěru sčítání hlasů přeskočil dlouho vedoucího Andreje Babiše. Rozdíl mezi nimi je však minimální - desetiny procenta, v počtu voličů to je pouhých 22 843. Kdyby byla politika tenis, dalo by se říct, že Pavel porazil Babiše v prvním setu v tiebreaku. 

Pavel získal 35,40 procenta hlasů (od 1 975 056 voličů) a Babiš 34,99 procenta (1 952 213). 

Oba zaznamenali výrazně vyšší volební zisk než další v pořadí. Citelně za nimi zaostala také Danuše Nerudová s necelými 14 procenty hlasů (777 080), která se ještě před měsícem rýsovala jako favoritka voleb.

volby konečný výsledek zdroj: ave/Power Point

Další kandidáti se ve výsledkové listině seřadili v pořadí: Pavel Fischer, Jaroslav Bašta, Marek Hilšer, Karel Diviš, Tomáš Zima - viz graf (pro lepší čitelnost si ho rozklikněte).

Babiš je zlo, odvázala se Nerudová

Nerudová, Hilšer, Fischer a Diviš už Pavlovi vyjádřili podporu ve druhém kole. „Pořád je tady velké zlo a to zlo se jmenuje Andrej Babiš,“ pravila Nerudová.

K volbě Pavla vyzval také Petr Fiala. „Bude to nelehký souboj mezi hodnotami. Na jedné straně budou populismus, lži a příklon k Rusku, na druhé demokracie, respekt k ústavě a jasná prozápadní orientace. Budu podporovat ty druhé hodnoty, a proto vyzývám všechny, aby ve druhém kole podpořili Petra Pavla,“ prohlásil premiér.

Pavel vs. Babiš zdroj: ave/Power Point

„Ten výsledek opravdu nevidím jako špatný,“ pravil tradičně s kamennou tváří Pavel na tiskové konferenci po volbách.

Vítězství však jisté nemá. Babiš není bez šancí, pokud dokáže mobilizovat voliče, kteří k prvnímu kolu voleb nepřišli. Takový kousek se před pěti lety povedl Miloši Zemanovi, který tehdy porazil akademika Jiřího Drahoše.

Andrej Babiš označil výsledek prvního kola prezidentských voleb za „famózní“ a řekl, že z něj má „radost“, ačkoli vpodvečer na tiskové konferenci vypadal zachmuřeně.

„Mám obrovskou radost. Jako kandidát hnutí ANO jsme dosáhli famózních výsledků. Dostal jsem o 500 tisíc hlasů více než ANO ve volbách do Sněmovny,“ pochlubil se a o Pavlovi prohlásil, že je vládní kandidát s minulostí komunistického rozvědčíka, kterého školila KGB (sovětská rozvědka).

Krátce po setkání s novináři Babiš jednal s Tomiem Okamurou o podpoře SPD, jejíž kandidát Jaroslav Bašta do druhého kola nepostoupil. Šéf ANO přijel za Okamurou do jeho kanceláře ve Sněmovně. Dá se očekávat, že podporu získá.

Finále za dva týdny

Do druhého kola postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Finále voleb se uskuteční za dva týdny, tedy 26. a 27. ledna. Prezident mohl být zvolen už v prvním kole, pokud by některý z kandidátů získal nadpoloviční většinu hlasů. Tato možnost byla však jen teoretická.  

Voliči ve druhém kole voleb prezidenta rozhodnou nejen o tom, kdo bude o svátcích klást věnce k památníkům, udělovat vyznamenání, čí portréty budou na poštovních známkách nebo ve veřejných budovách a kdo k nim bude na přelomu roku promlouvat z televizních obrazovek.

Ovlivní zejména to, kdo bude jmenovat vládu, vedení centrální banky, soudce a vysokoškolské činitele a kdo získá právo vetovat přijímané zákony, udělovat milosti a reprezentovat Česko při vrcholných jednáních.

Volební účast dosáhla 68 procent. To je o šest procent víc než v prvním kole voleb prezidenta před šesti lety. 

Zdroje:
ČTK, ČSÚ, ČT24, CNN Prima News