Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Babiš se rozjel. Je to komunistický rozvědčík jako Putin, opřel se do Pavla

Babiš se rozjel. Je to komunistický rozvědčík jako Putin, opřel se do Pavla
Andrej Babiš. Pozitivně slušný politik na tiskové konferenci po prvním kole prezidentských voleb. | zdroj: Profimedia

Andrej Babiš nabil ostrými a odpálil kampaň ke druhému kolu prezidentských voleb. Hned po prvním kole. A paradoxním způsobem - někdejší komunista a spolupracovník StB zaútočil na komunistickou minulost svého soupeře.

Andrej Babiš. Zn: pozitivně a slušně

Babiš v úvodu tiskové konference v sobotu vpodvečer ujistil, že povede „pozitivní a slušnou kampaň“. Svému soupeři pro druhé kolo pogratuloval.

Vzápětí však expremiér začal Petra Pavla svou husákovskou českoslovenštinou kádrovat - označil ho za komunistického rozvědčíka, přirovnal ho k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a vylíčil ho jako nepřítele státu č. 1.

„Nestačím se divit, že antikomunistická Praha a antikomunistické Brno volí Pavla,“ upozornil ve vypjatě emocionálním projevu.

Pavel studoval v osmdesátých letech vojenskou školu v Brně, stejně jako Babiš byl členem komunistické strany. Na rozdíl od Babiše se však za svou minulost omluvil. Ke svému životopisu, ve kterém vyjadřoval loajalitu českým komunistům a Sovětskému svazu Pavel řekl: „Životopis jsem psal jako mladý voják, který politiku a režim bral jako danou věc a nutné zlo… Byla to chyba.“

‚Která země má v čele komunistu-rozvědčíka?‘

Útok na Pavla Babiš na tiskové konferenci vystupňoval řečnickou otázkou: „Víte která země má v čele komunistického rozvědčíka?“ A vzápětí vyhrkl odpověď: „No přece Rusko!“

„Pavel byl trénován komunistickou rozvědkou stejně jako prezident Putin... Putin byl vysazen a nasazen jako agent KGB v osmdesátých letech v Berlíně. Na toto byl připravován pan Pavel, aby byl vysazen do týlu nepřítele, aby tam získával lidi na spolupráci,“ hřímal od mikrofonu Babiš, kdysi vedený komunistickou tajnou policií StB jako důvěrník a potom spolupracovník.

„Gratuluji mu, že jako komunistický rozvědčík trénovaný v Rusku, který vítal invazi ruských vojsk, to dotáhl až do vojenského výboru NATO. Klobouk dolů,“ pravil vůdce ANO. (Pavlovi bylo v době invaze v srpnu 1968 šest let.)

„Pro naši zemi neudělal nic,“ obviňoval Babiš svého soupeře. A ukřivděným hlasem upozorňoval, že to byl on, kdo jako majitel Agrofertu a premiér „pomáhal našim lidem".

Babiš také na tiskové konferenci líčil Pavla jako „jestřába", který řinčí zbraněmi. Upozornil, že chce mír, a proto svolá do Prahy mírový summit k Ukrajině. Stranou přitom ponechal otázku, zda by na něj pozval Putina.

Babiš řekl: „Pokud pan Pavel říká, že mír je iluze, já jsem zásadně proti. Nechceme válku, chceme mír, a Evropa má po druhé světové válce mír, za to musíme bojovat.“

Bývalý šéf vlády přitom překroutil výrok Petra Pavla z televizní diskuze, kde generál řekl: „Trvalý mír je iluze. Musíme usilovat o ukončení konfliktu a zahájení obnovy Ukrajiny.“

Babiš skoro disidentem

Expremiér na setkání s novináři načrtl další spiknutí „polistopadového kartelu" a informoval, že má signály, podle kterých se na něj před druhým kolem chystá podraz od novinářů „spřízněných“ s Petrem Pavlem. Ti ho prý chtějí spojovat se sovětskou tajnou službou KGB.

„Právě teď se chystá nějaký materiál, že mě do Maroka poslala KGB," řekl tajuplně Babiš.

Při svém expozé, během něhož motal páté přes deváté, se expremiér snažil zařadit na stranu barikády, která režimu před rokem 1989 neposluhovala. Ujišťoval, že s StB nespolupracoval. StB ho prý naopak hlídala.

Zdroje: