Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ruská raketa zasáhla devítipatrový dům. Ukrajinci vyprošťují raněné i mrtvé

Ruská raketa zasáhla devítipatrový dům. Ukrajinci vyprošťují raněné i mrtvé
Pobořený devítipodlažní dům v Dnipru, který zasáhla ruská raketa s tunovou náloží. | zdroj: Profimedia

Rusové stupňují raketové útoky na Ukrajinu.

Nejméně 21 mrtvých, včetně patnáctileté dívky, a 73 zraněných – to je neúplná bilance sobotního zásahu obytného domu v Dnipru ruskou raketou.

Počet obětí stoupá spolu s tím, jak postupuje prohledávání trosek.

„Vypátráme všechny, kdo se podílejí na tom teroru. Všichni ponesou odpovědnost, a to nejvyšší,“ přislíbil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Po sérii sobotních vzdušných útoků je nejhorší situace s dodávkami elektřiny v Charkovské a Kyjevské oblasti.

Dům pobořila hlavice s tunovou náloží

V Dnipru ruská raketa zasáhla dům s 16 vchody, ve kterém žilo na 1700 lidí. V zasažené části domu bylo 72 bytů, ve kterých mohlo být 100 až 200 lidí, informoval zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko, který svého času bydlíval v sousedství.

„Fakticky je nutné se postarat o ubytování více než tisícovky lidí. Naštěstí lidé se chovají ohromně obětavě, nabízejí pomoc, dočasné ubytování a pomáhají odklízet trosky,“ upozornil Tymošenko.

„Dům zasáhla raketa Ch-22, vybavená bezmála tunovou bojovou hlavicí a odpálená z ruského bombardéru Tu-22M3,“ řekl v televizi mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

Tato raketa byla původně vyvinuta v Sovětském svazu k ničení svazů amerických letadlových lodí. Loni v červnu dvě tyto rakety zasáhly obchodní centrum v Kremenčuku, kde zabily více než dvě desítky lidí a další desítky zranily.

Řezník v jednacím sále

Ukrajinský velvyslanec v OSN Serhij Kyslycja se na pozadí útoku v Dnipru obrátil na zástupce států v OSN a požádala je o vyloučení Ruska z Rady bezpečnosti.

„Jaké to je, být vedle řezníka v jednacím sále? Cítíte teplou a lepkavou krev, když mu tisknete ruku? Příště, až ji stisknete, pomyslete na civilisty zabité ruskými raketami v Dnipru! Pomyslete na to, až řezníci budou vykládat o ruské církvi, která žehná ruské armádě,“ řekl v narážce na žádost Ruska, aby se RB OSN v úterý zabývala údajným pronásledováním promoskevské pravoslavné církve na Ukrajině.

Zásah devítipodlažní budovy ve městě, které má téměř milion obyvatel a leží asi 400 kilometrů jihovýchodně od Kyjeva, byl součástí druhé vlny ruských vzdušných útoků na Ukrajinu.

Odpoledne byl celé Ukrajině opět vyhlášen letecký poplach, úřady vybízely obyvatele, aby se schovali do krytů. V některých oblastech zasahovala protivzdušná obrana. Výbuchy byly slyšet v Kyjevě a v Oděse.

Rusové vytáhli balistické rakety

Zásah objektu kritické infrastruktury oznámily úřady ve Lvově na západě země a v Charkovské oblasti na východě. Ukrajinská metropole i další ukrajinská města se již ráno staly terčem ruských raket. Jejich cílem rovněž byla kritická infrastruktura.

Protivzdušná obrana v sobotu sestřelila 25 z 38 ruských střel různých typů, uvedlo velitelství ukrajinského letectva, a to včetně střel s plochou dráhou letu typu Ch-101, Ch-555 a Kalibr a raket Ch-59.

Rusům se ale povedlo značně poškodit jednu z tepelných elektráren zásahem do turbínového oddělení. Škody utrpěly i další zařízení elektrárny, píše agentura Unian s odvoláním na energetickou společnost DTEK. Hasiči a pracovníci firmy pokračují v odstraňování následků.

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko varoval, že nadcházející dny budou na energetické frontě mimořádně těžké poté, co ruské útoky zasáhly kritickou infrastrukturu v několika regionech.

V sobotu se stal terčem raketového útoku, jehož cílem byla kritická infrastruktura, i Kyjev. Starosta Kličko poznamenal, že trosky jedné rakety dopadly na část západního Kyjeva.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat informoval, že Rusko k útoku s velkou pravděpodobností použilo balistické střely, kterým se Ukrajina zatím není schopná účinně bránit. Na Kyjev podle něj přiletěly ze severu, tedy z Běloruska.

Zdroje:
ČTK, NEXTA