Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Zemanův výběr: Na udílení vyznamenání nejsou zváni Rychetský, Vystrčil a Pekarová Adamová

Zemanův výběr: Na udílení vyznamenání nejsou zváni Rychetský, Vystrčil a Pekarová Adamová
Miloš Zeman při předávání vyznamenání letos v březnu. | zdroj: Profimedia

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová), Miloš Vystrčil, který by měl pokračovat jako předseda Senátu, ba ani předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se opět nezúčastní slavnostní ceremonie udílení státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě.

Nikdo z nich nedostal pozvání, píše v neděli server iROZHLAS.cz. Na předávání ocenění nepřijdou podle dřívějšího zjištění ČTK i někteří poslanci, hejtmani nebo rektoři. Velká část z nich tento pátek ještě neměla pozvánku na 28. října a například někteří rektoři se chtějí omluvit z pracovních důvodů nebo kvůli cestám do zahraničí.

Vystrčil, Pekarová Adamová a Rychetský se neúčastnili ani posledního předávání státních vyznamenání, které se uskutečnilo letos v březnu. Prezident Miloš Zeman při něm na Hradě vyznamenal osobnosti, kterým se rozhodl řády a medaile udělit v letech 2020 a 2021.

Loni a předloni se tradiční ceremoniály 28. října neuskutečnily kvůli koronavirové pandemii a pobytu prezidenta v nemocnici.

Předsedové parlamentních komor tehdy nepřišli kvůli dřívějšímu proruskému postoji prezidenta. Rychetský tehdy uvedl, že na akci nepůjde „z principu“. „Nepovažuji pro mě za přijatelné účastnit se akce, kterou pořádá pan prezident Zeman,“ řekl letos na jaře předseda Ústavního soudu.

Zdroje: