Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Zeman byl v nemocnici přeložen na jiné oddělení, setká se s Babišem a Čaputovou

Aktualizováno: Zeman byl v nemocnici přeložen na jiné oddělení, setká se s Babišem a Čaputovou
Prezident Zeman se v ÚVN léčí od 10. října. Chirurg Pavel Pafko, který je členem prezidentova lékařského konzilia, řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, naznačil, že jde o cirhózu | zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Prezident Miloš Zeman byl dnes v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN) přeložen na lůžko dlouhodobé péče.

(AKTUALIZOVÁNO, 15:10) Předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala se setká s prezidentem Milošem Zemanem v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) ve středu v 16 hodin. ČTK to dnes sdělil mluvčí ODS Václav Smolka. 

Fiala, kterého Zeman v úterý pověřil jednáním o sestavení nového kabinetu, chce hlavu státu seznámit s personálním obsazením vlády. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář v minulých dnech uvedl, že by se prezident rád scházel i s adepty na ministry.

(14:03, původní zpráva) Důvodem toho, že byl prezident Zeman přeložen na jiné lůžko, je především to, aby prezident mohl přijímat návštěvy. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Návštěvy budou moct trvat nanejvýš 30 minut a musí dodržovat stanovená opatření proti šíření epidemie.

Odpoledne prezidenta navštíví premiér Andrej Babiš, v úterý ve 13 hodin pak slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Prezident je v nemocnici déle než měsíc.

Zeman byl v posledních dnech na rehabilitačním oddělení, kam za ním jeho blízcí či spolupracovníci až na výjimky nemohli, protože nemocnice zakázala návštěvy kvůli epidemii covidu-19.

„S primárním záměrem umožnit uskutečnění očekávatelných návštěv u prezidenta republiky Miloše Zemana byl pacient přemístěn 15. listopadu 2021 na lůžko dlouhodobé péče,“ řekla Zinke. Uvedla, že všechny návštěvy u pacientů na lůžkách dlouhodobé péče nesmějí trvat déle než 30 minut, musí se uskutečnit na pokoji, kde je dotyčný hospitalizován, a u pacienta nesmí být v jeden okamžik více než dva lidé. Návštěva musí mít nasazenu ochranu úst a nosu, nesmí mít příznaky respiračního onemocnění a musí se prokázat dokončeným očkováním, proděláním onemocnění covid-19 nebo platným testem.

„Vždy je žádoucí konzultovat vhodnost termínu a času návštěvy s ošetřujícím personálem, aby návštěva byla plánována vhodně pro pacienta, mimo dobu, kdy probíhají například vyšetření, stravování, hygiena a podobně,“ dodala mluvčí.

Jako první dnes za Zemanem přijede Babiš, a to v 17 hodin před večerním jednáním vlády. Od převozu prezidenta do nemocnice 10. října spolu mluvili pouze telefonicky.

V úterý Zemana v nemocnici navštíví Čaputová. Tento týden by měl přijmout také předsedu ODS Petra Fialu, kterého pověřil sestavením vlády. Kandidát na premiéra chce hlavu státu seznámit s personálním obsazením kabinetu. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář v minulých dnech uvedl, že prezident by se rád scházel i s adepty na ministry.

Zeman se v ÚVN léčí od 10. října kvůli zhoršení svého chronického onemocnění, původně byl na klinice intenzivní medicíny.. Chirurg Pavel Pafko, který je členem prezidentova lékařského konzilia, dříve serveru iROZHLAS.cz řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, naznačil, že jde o cirhózu.

Zdroje: