Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Konference o klimatu vyhlídky světa příliš nezlepšila, hodnotí ekologové COP26

Konference o klimatu vyhlídky světa příliš nezlepšila, hodnotí ekologové COP26
Snímek z klimatické konference v Glasgow. Vědci varují, že svět nemíří k dosažení cíle z pařížské dohody z roku 2015 udržet do konce století globální oteplení na úrovni 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou | zdroj: Profimedia

Ekologové považují konferenci OSN o změně klimatu, která skončila o víkendu v Glasgow, za promarněnou šanci.

Navzdory dílčím úspěchům podle nich příliš nezlepšila vyhlídky světa, uvedla v tiskové zprávě Klimatická koalice. Státy podle ní nedokázaly předložit dostatečně ambiciózní příspěvky ke zmírnění změny klimatu, závěrečná deklarace jim pak pouze klade za úkol předložit dostatečné cíle pro rok 2030 do konce roku příštího.

Podle agentury Reuters dohoda drží při životě naději, že se podaří udržet oteplování planety pod 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předprůmyslovým obdobím. Klimatická koalice je skeptičtější a zatímco před konferencí směřoval svět k oteplení o 2,7 stupně Celsia, po ní jde podle ní o 2,4 stupně.

Země na konferenci souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie. Formulace závazku byla pod tlakem Číny a Indie na poslední chvíli oslabena a namísto původně navrhovaného postupného zavržení uhlí hovoří jen o postupném omezení jeho používání.

Část zemí se přihlásila k cílům snížit úniky metanu do atmosféry, některé státy společně s automobilovými firmami ohlásily cíle ohledně bezemisních vozidel. Část státníků se v Glasgow zavázala, že do roku 2030 zvrátí úbytek světových lesů.

„Změn, které by nám umožnily srazit do roku 2030 globální emise skleníkových plynů o 45 procent, summit opravdu moc nepřinesl,“ uvedla Jitka Martínková z Klimatické koalice.

„Delegace se neshodují na tom, zda by chudší země měly dostat kompenzace za nevratné ztráty a škody způsobené klimatickou změnou a jak by taková finanční pomoc měla vypadat. Bohaté a rozvinuté země přitom mají neoddiskutovatelný klimatický dluh, který je na čase začít splácet,“ poznamenala Nicole Princlová z Centra pro dopravu a energetiku.

„Před deseti lety bychom s podobným výsledkem byli asi spokojeni. Nikoliv však nyní. Mnoha zemím a politikům nelze upřít snahu, ať už upřímnou, či nikoliv. Ale výsledek je zřejmý. Naděje na zastavení oteplování pod kritickou hranici je po dnešku minimální, ale stále existuje. Koho to patrně netrápí, je český premiér (Andrej) Babiš, jehož ostudný projev naplno odhalil, že závažnost situace naprosto nechápe,“ kritizoval Jan Freidinger z Greenpeace ČR.

Babišův projev na konferenci byl terčem kritiky ekologů. Premiér mimo jiné kritizoval evropský klimatický balíček známý pod označením Fit for 55. Zelená dohoda (Green Deal) se podle něj bez racionálního přístupu může stát evropskou zelenou sebevraždou. Ekologové označili projev za mezinárodní ostudu a připomněli, že Babiš za něj obdržel anticenu environmentalistů.

Zdroje: