Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: V Česku potvrzena nakažlivější jihoafrická mutace koronaviru

Aktualizováno: V Česku potvrzena nakažlivější jihoafrická mutace koronaviru
Některé případy jihoafrické mutace souvisely se zájezdem na Zanzibar. | zdroj: Profimedia

V Česku byla v jednom případě potvrzena nakažlivější jihoafrická mutace koronaviru. ČTK to napsala mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

(AKTUALIZOVÁNO) Dosavadní restrikce podle vlády epidemii nezbrzdily, chystá proto další opatření, která mají ještě víc omezit volný pohyb a vzájemné kontakty. Diskutovat o nich bude dnes večer. Kvůli zhoršující se epidemické situaci a šíření agresivnějších variant viru platí ode dneška v zemi povinnost nosit respirátory, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky v uzavřených prostorech s větší koncentrací lidí. V obchodech, veřejné dopravě či nemocnicích to dnes naprostá většina lidí dodržovala.

Vláda zvažuje například omezení pohybu pouze na kraje nebo na okolí bydliště, ve hře je také úplné uzavření škol. Školské odbory jsou pro dočasné uzavření dosud otevřených mateřských a speciálních škol a prvních a druhých tříd základních škol. Po nezbytně nutnou dobu by podle nich měla zůstat otevřená jen zařízení pro děti zdravotníků a pracovníků záchranného systému.

Kabinet kvůli šířícím se mutacím ve středu večer zakázal cestování do několika afrických a jihoamerických zemí, včetně Zanzibaru, Brazílie či Jihoafrické republiky. Podle některých právníků ale Česká republika nemůže zakazovat svým občanům, aby vycestovali. Tvrdí, že opatření ministerstva zdravotnictví nemá oporu v zákoně o ochraně veřejného zdraví, na nějž se úřad odvolává.

Ministři posoudí další zpřísnění pravidel dnes večer, schvalovat je ale mají až podle toho, jak Sněmovna v pátek naloží s jejich žádostí o prodloužení nouzového stavu. Ministryně financí Alena Schillerová po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem uvedla, že právně i politicky jediné správné řešení je požádat o prodloužení nouzového stavu. Pokud by to Sněmovna nechválila, tak vláda zváží vyhlášení nového nouzového stavu. Se Zemanem se shodli na tom, že v rámci zpřísnění pravidel není řešením uzavření průmyslu.

Francie poskytne Česku k polovině března 100 000 dávek vakcíny proti covidu od firem Pfizer/BioNTech. Vakcíny již Česku daroval Izrael - 5000 dávek od Moderny je určeno k naočkování vojáků, kteří slouží na covidových jednotkách nemocnic. Babiš znovu odmítl kritiku, že se v Česku očkuje pomalu a vakcíny zůstávají ve skladech. Některé kraje si podle něj vakcínu od společnosti AstraZeneca nechaly v zásobě pro učitele.

Do Česka také už dorazila první dodávka léku bamlanivimab chránícího před vážným průběhem covidu od firmy Eli Lilly. Pražská Thomayerova nemocnice ho podle rozhodnutí ministerstva bude předávat dalším nemocnicím pro pacienty, kteří splní podmínky pro jeho použití. Příští měsíc by měly přijít první dávky léku od firmy Regeneron. Oba léky znemožňují viru vstup do buněk, tím napodobují činnost imunitního systému a zmenšují rozsah poškození plic.

(13:53, původní zpráva) Informace o několika podezřeních na tuto mutaci se objevila v minulých dnech. Některé případy souvisely se zájezdem na Zanzibar a týkají se lidí nejméně z Královéhradeckého a Jihomoravského kraje.

„Mohu potvrdit, že sekvenací byla skutečně takzvaná jihoafrická mutace u jednoho vzorku potvrzena,“ uvedla Peterová.

Informaci na dnešní odborné konferenci k nemoci covid-19 potvrdila také Helena Jiřincová, která vede Národní referenční laboratoře pro chřipku ve Státním zdravotním ústavu. Tato laboratoř dělá takzvanou sekvenaci, což je podrobná genetická analýza viru, která má mutaci potvrdit. „Potvrdili jsme sekvenací jeden případ a určitě jeden je velmi silně indikován na základě PCR testu,“ řekla Jiřincová. U druhého případu ale podle ní nemohou odborníci udělat sekvenaci kvůli nízké koncentraci RNA.

Mutace jsou pojmenovány podle místa, kde vědci poprvé sekvenovali gen viru. V Česku se v poslední době rozšířila britská mutace koronaviru, která je podle odborníků o 30 až 70 procent nakažlivější než dosavadní varianta.

Jihoafrická mutace, která byla poprvé zaznamenána loni v říjnu, se rozšířila do více než 30 zemí. Objevila se i v sousedních státech. Šíří se v rakouském Tyrolsku, minulý týden první výskyt zaznamenalo Polsko a byla potvrzena i v Německu. Podle většiny vědeckých odhadů je asi o 50 procent nakažlivější než základní varianta viru SARS-CoV-2. Navíc podle odborníků snižuje účinnost některých vakcín a léků na covid-19.

Zdroje: