Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Za vysokou inflací je i ekonomická politika dosluhující vlády, myslí si Stanjura

Za vysokou inflací je i ekonomická politika dosluhující vlády, myslí si Stanjura
„Narůstající tempo inflace, která dosáhla za listopad šest procent, je výsledkem jak mezinárodních vlivů, tak ale z velké části i vlivů národních,“ uvedl Stanjura | zdroj: CNC / Profimedia

Za vysokou inflaci může podle kandidáta na ministra financí Zbyňka Stanjury politika dosluhující vlády.

Důvodem vysoké inflace nejsou jen vlivy za zahraničí, ale také ekonomická politika dosluhující vlády Andreje Babiše v podobě mimořádných důchodů nebo jednorázových dávek. V tiskové zprávě to dnes uvedl kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura.

Prvním velkým úkolem nové vlády tak podle něho bude dostat pod kontrolu výdaje státního rozpočtu, snížit deficit rozpočtu a zmírnit další inflační tlaky.

Inflace v listopadu zrychlila meziroční růst na šest procent z říjnových 5,8 procenta. Šestiprocentní růst spotřebitelských cen zaznamenalo Česko naposledy v říjnu 2008. Aktuální vývoj nejvíce ovlivnily ceny v dopravě.

„Narůstající tempo inflace, která dosáhla za listopad šest procent, je výsledkem jak mezinárodních vlivů, tak ale z velké části i vlivů národních. Především pak příliš vysokého schodku v oblasti veřejných financí, který vláda Andreje Babiše vůbec neřešila. Předvolební dárečky v podobě mimořádných důchodů a jednorázových dávek pak ztrácí na hodnotě a jen zmírňují zdražování, kterému domácnosti musí čelit,“ uvedl Stanjura.

Stávající návrh státního rozpočtu se schodkem 377 miliard korun by podle něj jen podpořil další růst inflace. „Když dostaneme pod kontrolu výdaje státního rozpočtu, zmírníme další inflační tlaky a nedopustíme roztočení inflační spirály. Trh bude zároveň vnímat protiinflační politiku státu a lze očekávat ve střednědobém horizontu změna trendu,“ uvedl Stanjura.

Zdroje: