Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Za pronásledování Kubka a výtržnictví dostal Tušl čtyři měsíce navíc

Za pronásledování Kubka a výtržnictví dostal Tušl čtyři měsíce navíc
Patrik Tušl | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Za nebezpečné pronásledování šéfa České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka a výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra v době koronavirové epidemie dnes Obvodní soud pro Prahu 8 navýšil Patriku Tušlovi trest o čtyři měsíce na 19 měsíců vězení. U Tomáše Čermáka, který byl s Tušlem viněn z výtržnictví, upustil od uložení souhrnného trestu. Muž byl minulý týden pravomocně odsouzen k 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu, trest je podle soudu dostatečný. Dnešní rozhodnutí není pravomocné.

Vinu obžalovaných podle soudkyně prokázaly nejen výpovědi Kubka a Flegra, ale také videonahrávky, které natáčeli a zveřejňovali sami obžalovaní. Tušl při vynášení rozhodnutí vykřikoval, že soudkyně lže, smál se a ohrazoval se proti některým konkrétním částem rozhodnutí. Po skončení jednání jeden z příznivců obžalovaných, který byl v soudní síni, křičel na soudkyni, na chodbě pak útočil i na novináře.

Obžalobě z výtržnictví čelí i Zdeněk Masár, tomu dnes soud uložil třináctiměsíční podmínku se zkušební dobou na 2,5 roku. I jeho trest už zahrnuje předchozí odsouzení.

Obžalované přišly na jednání podpořit desítky příznivců, do jednací síně se dostala zhruba dvacítka lidí. Krátce po začátku jednání soudkyně z jednací síně vykázala aktivistu a Čermákova důvěrníka Pavla Zítka, který se dožadoval zdůvodnění toho, proč zakázala videozáznam z jednání. Lidé z chodby po jeho vykázání začali skandovat „hanba“ a pískali. Následovala hesla jako „soud je firma“ nebo „ztotožnit soudkyni“. Kvůli tomu, že projevy na chodbě lidé narušovali jednání, je policie musela vytlačit z prostoru před soudní síní. Chodbu pak hlídala policie.

Tušl byl nepravomocně odsouzen za to, že se mezi listopadem 2021 a lednem 2022 snažil s Kubkem vynutit kontakt. Čekal na něj před jeho domem, zvonil na něj a domáhal se jeho přítomnosti, aby mu mohl pokládat otázky ohledně očkování proti covidu-19. Na Kubka čekal také před jeho pracovištěm, podle vyšetřovatelů mu volal i do ordinace. Někdy se jednání účastnil i Čermák, v tomto bodě obžaloby však viněn není.

Čermák ale spolu s Masárem a Tušlem podle státní zástupkyně v druhé polovině listopadu 2021, tentokrát před domem Flegra, pouštěli sirénu, Flegra vyzývali, aby „jménem zákona upustil od protiprávního jednání“ a nadávali mu. Motivem bylo podle žalobkyně Flegra dehonestovat v očích veřejnosti.

Tušl už v lednu před soudem odmítl, že by se trestných činů dopustil. Nepopřel, že se Kubka snažil kontaktovat, lékař ale o něm podle něj lhal v médiích, chtěl si s ním proto promluvit z „očí do očí“. Dnes prohlásil, že jde o exemplární proces, jehož cílem je vystrašit společnost. Obžalovaní Čermák a Masár se v lednu vyjádřili k obtěžování Flegra tak, že trestný čin nespáchali.

Tušl je nyní ve vězení, kde si odpykává 15 měsíců za různé trestné činy, mimo jiné za nenávistné výroky o Ukrajincích a vyhrožování zabitím strážníkovi. Ve vězení ale bude déle, podle serveru Aktuálně.cz totiž soudy letos v dubnu rozhodly o přeměně jeho dřívějších podmíněných trestů za neplacení výživného a vyhrožování bývalé partnerce na deset měsíců vězení. Čermákovi minulý týden Vrchní soud v Praze pravomocně potvrdil 5,5 roku za to, že vyzýval lidi, aby i za použití násilí vůči politikům zabránili přijetí novely pandemického zákona.

Zdroje: