Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Kambodžský premiér Hun Sen po čtyřiceti letech u moci končí, nahradí ho nejstarší syn

Kambodžský premiér Hun Sen po čtyřiceti letech u moci končí, nahradí ho nejstarší syn
Hun Sen | zdroj: Profimedia

Kambodžský premiér Hun Sen, který zemi vládne téměř 40 let, dnes oznámil, že ho příští měsíc vystřídá v úřadu jeho nejstarší syn Hun Manet. Vládnoucí Strana kambodžského lidu (CPP) získala ve víkendovém hlasování 120 ze 125 křesel v parlamentu, ve volbách ale neměla de facto žádné soupeře, protože Hun Sen znemožnil existenci jakékoli vážnější opozice. Hun Manet má otce v roli předsedy vlády nahradit 22. srpna.

„Rád bych vás požádal o pochopení, protože tímto oznamuji, že nebudu dále vykonávat funkci premiéra,“ sdělil dnes 70letý Hun Sen ve speciálním vysílání kambodžské státní televize. Zemi tento bývalý bojovník Rudých Khmerů vládne od roku 1985. Kambodžský premiér rovněž oznámil, že bude dále zastávat funkci předsedy CPP a zůstane rovněž členem dolní komory parlamentu (Národní shromáždění). Na politické dění v zemi bude mít tedy vliv i v budoucnu.

V týdnech před parlamentními volbami Hun Senův režim rovněž zavřel jedno z posledních opozičních médií. Volební komise také diskvalifikovala jedinou opoziční stranu, založenou Samem Rainsym, který žije nyní v exilu. Znepokojení nad volbami v Kambodži vyjádřilo i americké ministerstvo zahraničí a Evropská unie.

Pětačtyřicetiletý Hun Manet je jedním z nejvýše postavených generálů kambodžské armády a v minulosti velel jednotce otcových osobních strážců. V roce 1999 absolvoval americkou vojenskou akademii West Point, má doktorát z ekonomie na britské univerzitě v Bristolu a titul magistra ve stejném oboru na Newyorské univerzitě. Předání moci svému synovi, který sehrál důležitou roli také v předvolební kampani, připravoval současný premiér přes rok a půl. Podle deníku The Washington Post zatím není jasné, jak bude jeho vládnutí vypadat.

Za Hun Sena se Phnompenh přiblížil Pekingu a těžil z obrovských čínských investic a infrastrukturních projektů, píše list The Guardian. Čínské investice přinesly také rozrůstající se síť kasin a internetových podvodných operací, v nichž mnohdy pracují i oběti obchodu s lidmi ve velmi špatných podmínkách. Za téměř 40 let u moci současný premiér podle jeho kritiků rovněž přispěl k ničení životního prostředí a rozšíření korupce.

Kambodža je dosud hluboce poznamenaná roky války a genocidy, kdy komunističtí Rudí Khmerové během vlády v letech 1975 až 1979 pozabíjeli 1,7 milionu lidí, více než pětinu populace. Hun Sen v mládí bojoval v jednotkách Rudých Khmerů, v roce 1977 se s nimi ale rozešel a připojil se ke kambodžským provietnamským silám, které na jaře 1978 zahájily proti tehdejšímu režimu povstání.

Zdroje: