Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Za Orbánovy „Horní Uhry“ si Slováci pozvali na kobereček maďarského velvyslance

Za Orbánovy „Horní Uhry“ si Slováci pozvali na kobereček maďarského velvyslance
Viktor Orbán | zdroj: Profimedia

Slovenské ministerstvo zahraničí si v pondělí předvolalo maďarského velvyslance Csabu Balogha kvůli výrokům premiéra Viktora Orbána, který se o víkendu na festivalu maďarské menšiny v rumunském městě Baile Tušnad (maďarsky Tusnádfürdö) o sousedním státu vyjádřil jako o „odtržené části země“.

Orbán podle agentury TASR o víkendu v Rumunsku kritizoval maďarskou menšinu na Slovensku, která podle něj navzdory tomu, že tvoří zhruba deset procent obyvatel, není schopna zajistit si zastoupení ve slovenském parlamentu. Strany maďarské menšiny nemají v současném slovenském parlamentu zastoupení, podle průzkumů jim navíc hrozí, že se nedostanou ani do toho, který bude zvolen v zářijových volbách.

„Milí Maďaři z Felvidéku, je to dost absurdní situace. Žije tam půl milionu Maďarů. Nemůžeme říct, že se kvůli Slovákům nejsme schopni zmobilizovat, i když jistě i oni dělají různé spekulace. Ale to už je součástí života,“ prohlásil Orbán, který situaci označil za slabý výkon, pokud chce někdo něco udělat pro svou vlast v „odtržených částech země“. Výraz Felvidék (Horní Uhry) je označení části nynějšího Slovenska v době, kdy bylo součástí Uherska.

Vůči Orbánovým slovům se následně vymezili různí slovenští politici a ministerstvo zahraničí si předvolalo velvyslance země, aby premiérova slova vysvětlil. „Československo (a později Slovensko) nebo Maďarsko jsou stejné nástupnické státy Rakouska-Uherska. Od dnešního Maďarska tedy nemohlo být nic odtrženo,“ reagovala slovenská diplomacie.

Šíření podobných myšlenek jde podle ministerstva „nesmyslně proti dobrým sousedským vztahům a stabilitě“ v oblasti. Zpochybňování územní celistvosti nebo suverenity Slovenska je podle Bratislavy nepřijatelné. „Máme zájem na normálních a pokojných vztazích s Maďarskem, ale s respektem a vnímáním vzájemných citlivostí,“ dodal resort zahraničí, podle něhož současné Orbánovy výroky „nejdou tímto směrem“.

Maďarský premiér se o víkendu ve svém projevu k maďarské menšině v Rumunsku vyjádřil také k Čechům, když prohlásil, že evropským federalistům se podařilo útoky na Visegrádskou skupinu (V4) získat Česko na svou stranu. Slovensko podle něj nyní váhá a jedinými členy V4, kteří brání suverenitu členských států EU, jsou tak Maďarsko a Polsko.

Kvůli Orbánovým výrokům na sobotním festivalu v Baile Tušnad si maďarského velvyslance předvolalo také rumunské ministerstvo zahraničí.

Zdroje: