Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Češi zradili, zběhli k unijním federalistům, stěžuje si Orbán

Češi zradili, zběhli k unijním federalistům, stěžuje si Orbán
Viktor Orbán, suverenista. | zdroj: Profimedia

Evropským federalistům se podařilo útoky na Visegrádskou skupinu (V4) získat Česko na svou stranu. V projevu k maďarské menšině v rumunském městě Baile Tušnad (maďarsky Tusnádfürdö) to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

Slovensko podle něj nyní váhá a jedinými členy V4, kteří brání suverenitu členských států EU, jsou tak Maďarsko a Polsko. Volby do Evropského parlamentu v příštím roce budou po Orbána soubojem mezi „federalisty a suverenisty“.

„Federalisté zaútočili na visegrádskou čtyřku a výsledek všichni vidíme: Češi v podstatě nás opustili, dezertovali k federalistům, Slovensko se potácí, jen Poláci a Maďaři drží,“ řekl Orbán.

Federalistické síly podle maďarského premiéra otevřeně usilují o změnu vlády v jeho zemi. Podporují prý opozici a používají „všechny prostředky politické korupce“. Totéž dělají podle Orbána v Polsku, kde vládne národně-konzervativní kabinet premiéra Mateusze Morawieckého.

Maďarsko a Polsko byly dlouhodobě v EU blízkými spojenci, jejich úzký vztah ale v poslední době rozklížily rozdílné názory na ruskou agresi vůči Ukrajině a reakci na ni.

Orbán ve svém proslovu kritizoval rovněž unijní politiku vůči komunitě LGBT+ i v otázce zvládání migrace.

Proti Orbánovi protestovaly před areálem, ve kterém hovořil, desítky lidí s rumunskými vlajkami. Oblast Sedmihradska, ve které se město Baile Tušnad nachází, bývala součástí Uherského království. Po první světové válce ji získalo Rumunsko.

V Rumunsku teď žije zhruba 1,5 milionu příslušníků maďarské menšiny.