Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Další zbytečná funkce: Česko bude mít poprvé velvyslance v Kosovu

Další zbytečná funkce: Česko bude mít poprvé velvyslance v Kosovu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Česko bude mít poprvé velvyslance v Kosovu. Stane se jím Bohumil Mazánek, bývalý velvyslanec v Litvě, generální konzul v Šanghaji a Katovicích a chargé d’affaires v Thajsku. Ministerstvo zahraničí to uvedlo v dnešní tiskové zprávě. Celkem vláda schválila a prezident Petr Pavel pověřil 26 diplomatů a diplomatek vedením českých zastupitelských úřadů v zahraničí.

Někdejší jihosrbská provincie Kosovo vyhlásila samostatnost v roce 2008. Tehdejší vláda Mirka Topolánka jeho suverenitu uznala téhož roku a oficiální pozice ČR se od té doby nezměnila, byť bývalý prezident Miloš Zeman navrhl stažení mezinárodního uznání. Kosovo postupně uznalo více než 100 zemí, některé později toto rozhodnutí zvrátily. Suverenitu státu nikdy neuznaly například Rusko či Čína, ze zemí EU Rumunsko, Slovensko a Španělsko.

Dále jde například bývalý velvyslanec v Turecku Pavel Kafka do Saúdské Arábie, bývalý náčelník generálního štábu Aleš Opata do Litvy či dřívější velvyslanec v Číně a Británii Libor Sečka do Španělska. Velvyslanci se mění při plánované letní rotaci.

Ředitelka sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce ministerstva zahraničí (MZV) Veronika Kuchyňová Šmigolová nahradí v Izraeli Martina Stropnického. Podle dřívějších informací webu Seznam Zprávy jej další angažmá v zahraniční službě nečeká. Velvyslankyní v Maďarsku se stane Eva Dvořáková, ředitelka odboru států východní Evropy MZV.

Velvyslancem v Kanadě bude dřívější odborný náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa, v Nizozemsku povede zastupitelský úřad René Miko, ředitel odboru OSN a globálních otázek na MZV. V Belgii se stane velvyslancem Jakub Skalník, bývalý ambasador v Bosně a Hercegovině, diplomatickou misi v Bulharsku povede dřívější velvyslanec v Severní Makedonii Miroslav Toman. V Japonsku bude působit Martin Klučar, který byl v minulosti mimo jiné chargé d’affaires v Moskvě.

Někteří velvyslanci se plynule přesunou ze svých aktuálních misí. Například Juraj Koudelka po konci v Saúdské Arábii zavítá do Malajsie. Josef Koutský skončí v Jordánsku a povede zastupitelský úřad ve Spojených arabských emirátech.

Všichni velvyslanci jsou nyní titulovaní jako designovaní, a to do chvíle, než předají pověřovací listiny hlavě přijímacího státu. Tím je jejich akreditace završena.

Přehled nových velvyslanců a velvyslankyň:

Země

Nový velvyslanec

Končící velvyslanec

Keňa

Nicol Adamcová

Martin Klepetko

Ghana

Pavel Bílek

Ján Füry

Maďarsko

Eva Dvořáková

Tibor Bial

Kolumbie

Vladimír Eisenbruk

Kateřina Lukešová

Uzbekistán

Lubomír Frebort

Václav Jílek

Filipíny

Karel Hejč

Jana Šedivá

Saúdská Arábie

Pavel Kafka

Juraj Koudelka

Japonsko

Martin Klučar

Martin Tomčo

Malajsie

Juraj Koudelka

Milan Hupcej

Spojené arabské emiráty

Josef Koutský

Jiří Slavík

Gruzie

Petr Kubernát

Petr Mikyska

Izrael

Veronika Kuchyňová Šmigolová

Martin Stropnický

Kosovo

Bohumil Mazánek

-

Nizozemsko

René Miko

Kateřina Sequensová

Litva

Aleš Opata

Vít Korselt

Španělsko

Libor Sečka

Ivan Jančárek

Belgie

Jakub Skalník

Pavel Klucký

Jordánsko

Alexandr Sporýš

Josef Koutský

Pákistán

Ladislav Steinhübel

Tomáš Smetánka

Kazachstán

Pavol Šepelák

Rudolf Hykl

Kanada

Martin Tlapa

Bořek Lizec

Bulharsko

Miroslav Toman

Lukáš Kaucký

Austrálie

Jana Tyrer

Tomáš Dub

Jihoafrická republika

Tomáš Uličný

Pavel Řezáč

Lotyšsko

Martin Vítek

Jana Hynková

Irsko

Pavel Vošalík

Petr Kynštetr

Zdroje: