Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Vznikne obří pivovarský gigant, ovládne třetinu světového trhu

Vznikne obří pivovarský gigant, ovládne třetinu světového trhu
Sloučením dvou obřích pivovarnických společností vznikne gigant, který ovládne třetinu světového trhu s výrobou piva (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Chystá se jedno z největších firemních převzetí v historii. Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev vyrábějící mimo jiné Budweiser se dohodla na koupi svého největšího konkurenta, společnosti SABMiller, majitele Plzeňského prazdroje. Obří kontrakt vyjde AB InBev na 71 miliard liber (2,7 bilionu korun), ještě ho však musí posvětit regulátorské úřady.

Společnost, která zatím ještě nemá název, ovládne třetinu světové produkce piva. Do jejího portfolia budou patřit velké značky jako Budweiser, Stella Artois, Pilsner Urquell, Corona, Leffe či Fosters. 

"Naším sloučením se SABMiller vznikne první skutečně globální pivovar, který přinese zákazníkům mimo Spojené státy větší nabídku piv," cituje BBC generálního ředitele AB InBev Carlose Brita.

Spekulace o fúzi se objevily už v září, tehdy nicméně částka nedosahovala takové výše. Cena stoupla i na základě toho, že AB InBev měla o nákup opravdu velký zájem. Její tržby zejména na americkém trhu stagnují, čemuž se snaží vzdorovat mimo jiné sázením na prémiová piva.

Naopak SABMilleru se v poslední době daří, zlepšuje se zejména na menšinových trzích - tedy v Africe, Indii či Jižní Americe. Spojení trhů tak pomůže oběma firmám, nebudou si vzájemně konkurovat. 

Sloučením navíc společnost ušetří ročně až 1,4 miliardy dolarů.

Aby se snížila pravděpodobnost, že antimonopolní úřady kontrakci zavrhnou, zahrnuje dohoda i prodej pivovaru MilleCoors. Společnosti SABMiller prodá jeho většinovou část americko-kanadskému výrobci Molson Coors. Obchod tak zmírní obavy, že AB inBev zcela ovládne americký trh s pivem. 

Pokud akcionáři a regulátorské úřady obchod posvětí, mohl by být celý obchod dokončen během příštího roku. 

Zdroje:
BBC, Business Insider, news.sky.com