Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Výtržníci se pokusili upálit starostu francouzského města i s rodinou

Výtržníci se pokusili upálit starostu francouzského města i s rodinou
Moment z noční Paříže. | zdroj: Profimedia

Francouzskými městy dál otřásají pouliční války. Protesty po smrti sedmnáctiletého mladíka, kterého zastřelil policista, pokračovaly v noci na neděli pátou nocí. Nic nenasvědčuje tomu, že divoká revolta proti francouzském státu v dohledné době skončí.

Střety hlásí policie především ze středomořského přístavního města Marseille a z Paříže. Policie v celé zemi zadržela 719 lidí, informuje ministerstvo vnitra. Během noci bylo zraněno 45 policistů a četníků, zapáleno 577 vozidel a 74 budov a na veřejných komunikacích zaznamenáno 871 požárů, píše agentura AFP.

Francie na potlačení nepokojů v 68milionové zemi nasadila 45 000 policistů a četníků. Nepokoje neutuchají ani ve dne. Dokládá to video, na kterém místní obyvatelé z Angers, čtvrtmilionovém městě na západě Francie, zahánějí dav rabující obchody tyčemi.

Nejvážnější incident byl zaznamenán v městečku L'Haÿ-les-Roses u Paříže. Tam v noci na neděli zaútočil dav na dům starosty. Útočníci při tom použili vozidlo jako beranidlo. Zapálili ho a nasměrovali proti domu.

V 01:30, v době útoku, byl starosta Vincent Jeanbrun na radnici L'Haÿ-les-Roses, kde se účastnil zasedání krizového štábu. V domě však byly jeho děti a manželka. Jedno z dětí při útoku utrpělo zranění.

„Byl to pokus o nevýslovně zbabělou vraždu,“ napsal starosta na twitteru.

Nejnapjatější byla situace v Marseille byla situace nejnapjatější. V centru útočily desítky mladých lidí na zamřížované výlohy obchodů, nedaleko centra vyrabovaly bar a zranily jeho majitele, na okrajích zapalovaly odpadkové koše. Policie se opakovaně střetla se skupinami výtržníků, použila slzný plyn.

Na hlavní pařížské třídě Champs-Élysées byly od soboty stovky policistů, kteří se opakovaně dostávali do střetů se skupinami mladých mužů. Na některých místech metropole policisté čelili útokům zábavní pyrotechnikou.

Opuštěné zůstaly ulice v centru Nanterre na předměstí Paříže, kde 17letý Nahel M. žil. Mladíka se severoafrickými kořeny policie zastřelila, když neuposlechl její příkazy při silniční kontrole, což vyvolalo masové nepokoje.

Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli nepokojům odložil státní návštěvu Německa, která měla začít v neděli. Agentura Reuters nynější situaci označuje za nejtěžší krizi, jaké Macron čelí od protestů takzvaných žlutých vest, které začaly v roce 2018.

Zdroje:
ČTK, AFP, Reuters, LTTE